Politici op het podium tijdens een klimaatbetoging, kan dat? 

Van links tot rechts: politici zijn vaak aanwezig op de wekelijkse klimaatbetogingen. Verrassend, want vaak zijn die betogingen net kritisch voor het gevoerde beleid. Vandaag zal burgemeester Mohamed Ridouani (SP.A) in Leuven op het podium staan bij het klimaatprotest. "Ik vind dat gek", zegt Lorin Parys (N-VA), die in de Leuvense oppositie zit. "Het is de vraag van de jongeren zelf", werpt schepen van Onderwijs Lalynn Wadera (SP.A) tegen. 

Minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) liep op 2 december mee tijdens een klimaatbetoging tegen haar energiebeleid. Voormalig minister Schauvliege (CD&V) "voelde zich gesterkt" door het klimaatprotest. CD&V zendt brieven uit met de vraag of parlementsleden een lesuur kunnen krijgen om het klimaatbeleid toe te lichten in scholen.

Na vijf weken klimaatspijbelen is het duidelijk dat politici actief deelnemen aan de klimaatbeweging. Sommigen gaan daarbij zelf op het podium staan. "Politieke recuperatie" in de aanloop naar de verkiezingen, vinden sommigen. "Constructieve dialoog", zeggen anderen. 

Leuven

Vandaag zal in Leuven burgemeester Mohamed Ridouani (SP.A) op het podium staan bij de betoging. Vermoedelijk geeft de burgemeester geen speech, maar zal hij vragen van de leerlingen beantwoorden. "Ik vind dat gek", zegt Lorin Parys (N-VA), Vlaams Parlementslid en oppositielid in de Leuvense gemeenteraad.

Voor Parys kan zo'n speech alleen als er ook een tegenstem aan het woord komt. Hij verwijst naar het debat gisteren in het Vlaams Parlement, waar ook minister van Onderwijs Crevits (CD&V) het belang van een "tegensprekelijk debat" benadrukte. 

Het is de vraag van de leerlingen zelf om Ridouani daar aan te spreken (...) Ook zij zeggen dat dit kleur en partijpolitiek overstijgt

Lalynn Wadera, schepen van onderwijs in Leuven (SP.A)

De Leuvense schepen van onderwijs Lalynn Wadera (SP.A), partijgenoot van Ridouani, is het oneens met de kritiek. "Het is de vraag van de leerlingen zelf om Ridouani daar aan te spreken", zegt zij. "Zij roepen ons op om met hun vragen aan de slag te gaan." Volgens Wadera overstijgt het protest de politieke partijgrenzen. "Ook de jongeren zeggen dat dit kleur en partijpolitiek overstijgt. Ik ben het daarmee eens."

Lorin Parys (N-VA) had eerder al kritiek op de politieke slogans van jonge kinderen, bij de betoging op het Ladeuzeplein vorige week: 

Selectief?

Parys vraagt zich af of het politieke enthousiasme even groot zou zijn wanneer de jongeren op straat komen voor andere doeleinden. "Wanneer ga je als overheid mee in dat verhaal?", vraagt hij zich af. "Vandaag vinden we het sympathiek om voor het klimaat te betogen. Ik ook. Maar wat als jongeren volgende week willen betogen om de opgesloten Catalaanse politici vrij te krijgen? Wat als we een groep krijgen die betoogt uit bezorgdheid voor hun pensioen later?"

Wanneer ga je als overheid mee in dat verhaal? (...) Wat als jongeren volgende week willen betogen om de opgesloten Catalaanse politici vrij te krijgen?

Lorin Parys, Vlaams Parlementslid voor N-VA

Daarom spreekt Parys van een "slippery slope". Hij heeft "respect" voor de betogers, zegt hij, maar voor hem kan het niet elke donderdag. "Als het deel is van een breder project en als het eenmalig is, moet het wel kunnen voor secundaire scholen", vindt Parys. 

Opnieuw is Wadera het oneens. "Ik vind het sneu dat we dit afdoen als 'iets sympathieks'", zegt de schepen van Onderwijs. "Dit is toch van een ander niveau", klinkt het nog. "Iets wat maatschappelijk op dit niveau leeft, daar sta ik voor de volle honderd procent achter. Ik vind het dan jammer om de vergelijking te maken met het protest tegen de opsluiting van Catalaanse politici." 

Bekijk hier het debat tussen Lorin Parys (N-VA) en Lalynn Wadera (SP.A) in "De ochtend" op Radio 1: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen