Videospeler inladen...

Leuvense burgemeester Ridouani over kritiek N-VA: "Relaxter omgaan met klimaatdebat en samenwerken"

Burgemeester Mohamed Ridouani (SP.A) sprak in Leuven de spijbelende jongeren toe die protesteren voor een ander klimaatbeleid. De kritiek die hij van enkele N-VA-kopstukken kreeg legt hij naast zich neer. "Het klimaat wordt enorm gepolariseerd. We moeten er relaxer mee omgaan en samenwerken", zegt Ridouani in "De wereld vandaag" op Radio 1.

De "klimaatspijbelaars" die in Leuven actievoerden, nodigden hun burgemeester Mohamed Ridouani (SP.A) uit. Ze wilden hun eisenpakket aan hem afgeven en vroegen hem een woordje uitleg. Ridouani ging daarop in. Maar niet iedereen kon zich daarin vinden. N-VA-kopstuk Theo Francken tweette dat "burgemeesters die hun klimaatspijbelkinderen toespreken en die in mei op een lijst staan, zich moeten schamen".

Ook Lorin Parys van de Leuvense N-VA-afdeling was niet opgezet met de actie van Ridouani. "In het Vlaams Parlement werd gisteren nog gezegd dat politici beter in een tegensprekelijke manier worden uitgenodigd door studenten", zegt Parys. Maar de burgemeester is het daar niet mee eens. "Er niet op ingaan, dát zou pas schandalig zijn. De jongeren zijn met meer dan 10.000. Ze hebben hun ouders, grootouders en stewards overtuigd. Ze hebben zelf alles geregeld met de politie en het is steeds prima verlopen", aldus Ridouani.

Deze mars vertegenwoordigt veel mensen, dus neem ik die serieus

Mohamed Ridouani, burgemeester van Leuven (SP.A)

"Ik wil een stad die openstaat voor engagement. We moeten niet cynisch doen en die jongeren serieus nemen", zegt Ridouani. Hij wil de eisen van de jongeren meenemen in het klimaatproject "Leuven 2030" en ook de hogere overheden aanspreken. Maar doet hij niet aan politieke recuperatie, door naar het protest te gaan? "Als dat zo is, dan mag ik geen enkel publiek optreden meer doen. Deze mars vertegenwoordigt veel mensen, dus neem ik die serieus. Zowat alle partijen zijn in actie geschoten, dus laat ons nu samenwerken", besluit de Leuvense burgervader.

Bekijk hieronder het verslag van "Terzake" over het klimaatprotest in Leuven:

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het interview met de Leuvense burgemeester Ridouani in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen