Videospeler inladen...

Nationaal debat als laatste redmiddel, kan Macron gele hesjes overtuigen?

Al meer dan 2 maanden komen de ‘gilets jaunes’ wekelijks op straat om te betogen tegen het fiscale beleid van Macron. De president hoopt met ‘Le Grand Débat National’ de gemoederen te bedaren. Maar de gele hesjes zijn sceptisch: “Macron wil ons gewoon bedotten”.

Onder de noemer ‘Le Grand Débat National’ kunnen Franse steden en gemeenten nog tot 15 maart hun eigen debat organiseren. Het is een rechtstreeks antwoord van president Macron op de beweging van de gele hesjes en de sociale en politieke crisis die al maanden sluimert in Frankrijk. De verzuchtingen van de Fransen moeten de regering inspiratie geven voor het toekomstig beleid.

“Macron wil ons in slaap wiegen”

‘Terzake’ ging op pad in Trilport, een stadje in de grote banlieue rond Parijs. Daar gaat het debat deze week over het mobiliteitsvraagstuk. Veel inwoners pendelen dagelijks naar de Franse hoofdstad, maar het openbaar vervoer laat er vaak te wensen over: “De treinen zitten stampvol, we reizen als vee”, klinkt het tijdens het debat in de plaatselijke feestzaal.

(lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Veel belangstelling is er niet voor het lokale debat en de belangrijkste vraag is of president Macron wel zal luisteren naar de problemen van de gewone Fransen: “Ik denk dat men ons in slaap wil wiegen, ik verwacht weinig van dit debat. Misschien vinden we oplossingen op lokaal niveau, maar op nationaal niveau geloof ik er niet in”, zegt Francis.

De burgemeester, voormalig lid van de PS en aanhanger van Macron, gelooft wel in het concept: “Wat vandaag in Frankrijk gebeurt, kan een oplossing zijn voor Europa als het over de democratie gaat. De beweging van de gele hesjes toont aan dat onze democratieën een probleem hebben. De burger heeft, soms terecht, de indruk dat ze niet meer kunnen wegen op hun eigen lot.”

(lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Kan Macron overtuigen?

Voor president Macron lijkt het stilaan een 'maak of kraak'-moment te zijn. Bij zijn aantreden stonden bijna 7 op de 10 Fransen achter hem, cijfers waar Macron vandaag alleen maar kan van dromen. Na verschillende schandalen en de protesten van de gele hesjes stortte zijn populariteit compleet in. In december steunde slechts 23% hem nog, een absoluut dieptepunt.

(lees verder onder de grafiek)

Ondertussen lijkt het ergste achter de rug, sinds de toegevingen aan de betogers en het begin van ‘Le Grand Débat National’ krijgt Macron weer iets meer steun. Maar de ‘gilets jaunes’ in Trilport zijn niet overtuigd: “Macron wil ons gewoon bedotten, alles is voorbereid. Men moet de antwoorden geven die hij zelf voorbereidt. Dit is geen groot debat, dit is zijn groot debat”, zegt Nicole die al sinds november protesteert aan een rotonde.

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder de volledige reportage van "Terzake" over de gele hesjes en Le Grand Débat National

Videospeler inladen...

Meest gelezen