Videospeler inladen...

Marc Coucke werkt aan alternatief voor erg dure medicijnen tegen zeldzame ziekte CTX

Fagron, een bedrijf van de Vlaamse zakenman Marc Coucke, hoopt binnenkort een product op de markt te brengen tegen CTX, een erg zeldzame ziekte waarbij het lichaam van de patiënt aftakelt. Er is daar al een geneesmiddel tegen, maar de enige producent daarvan heeft de prijs gigantisch verhoogd.

CTX is een zeldzame erfelijke stofwisselingsziekte waardoor bepaalde enzymen in het lichaam niet opgenomen worden. Daardoor takelen onder meer de hersenen, ogen en spieren van patiënten af. In België zouden tien mensen aan de ziekte lijden en die verliezen dan veel levenskwaliteit.

Nu is eerder ontdekt dat een bepaald geneesmiddel tegen galstenen als neveneffect de aftakeling van mensen met CTX stabiliseert. Dat product is jaren geleden gekocht door het Italiaanse bedrijf Lediant Biosciences en dat heeft sindsdien de handel in de belangrijkste grondstof van het geneesmiddel gemonopoliseerd. Het gevolg laat zich raden: de prijs van het geneesmiddel is de voorbije tien jaar gestegen van 450 naar 153.000 euro per jaar per patiënt.

De prijs van het geneesmiddel is de voorbije tien jaar gestegen van 450 naar 153.000 euro per patiënt per jaar

Volgens Het Laatste Nieuws is Fagron, een bedrijf van ondernemer Marc Coucke, er nu in geslaagd om een partij van die grondstof voor een redelijke prijs te kopen en is die lading onderweg naar België. Fagron wil dat product nu analyseren en op termijn tegen een lagere prijs verkopen aan apothekers die het dan kunnen verwerken in magistrale bereidingen. Op die manier kan het product veel sneller op de markt komen dan een nieuw geneesmiddel dat meestal meer dan tien jaar getest wordt voor het beschikbaar is.

"Dit is niet waar farmasector voor staat"

In "De afspraak" vanavond gaf Marc Coucke, lid van de raad van bestuur van Fagron, vanavond meer uitleg. Hij vindt het schandalig dat het Italiaanse bedrijf -dat eigenlijk niet veel geïnvesteerd heeft in de ontwikkeling van het geneesmiddel- de prijs zo maar kan verhogen. De patiënt kan dat niet betalen, maar moet het wel hebben. Op die manier wordt de overheid onder druk gezet om die hoge prijs deels mee te betalen.

Coucke vindt dat een slechte zaak voor het imago van de farma, een sector waar hij thuis is en wil het anders aanpakken. De hamvraag is of Fagron er zal in slagen om het product voldoende zuiver aan te maken. Eerder hadden volgens Het Laatste Nieuws de universitaire ziekenhuizen van Leuven, Antwerpen en Amsterdam dat product al aangemaakt, maar onvoldoende zuiver, waardoor de patiënten gedwongen toch weer naar de dure Italiaanse pillen moesten grijpen.

Het Bijzonder Solidariteitsfonds heeft in ons land nu geld vrijgemaakt om het Italiaanse middel ter beschikking te houden van de patiënten, maar gehoopt wordt dat Fagron zo snel mogelijk met een goedkoper vervangproduct komt.

Bekijk hieronder het volledige gesprek met Marc Coucke in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen