Videospeler inladen...

Nieuwe kinderbijslag : sociale toeslag voor 152.000 kinderen extra

Bijna dubbel zoveel kinderen in Vlaanderen krijgen voortaan, bovenop de kinderbijslag, een toeslag voor gezinnen met een laag inkomen. Morgen wordt de nieuwe kinderbijslag, nu groeipakket genoemd, voor het eerst uitbetaald voor alles samen 1,6 miljoen kinderen.

900.000 gezinnen in Vlaanderen krijgen morgen, 8 februari, of hoogstens een paar dagen later, het geld van de nieuwe kinderbijslag op hun rekening gestort. "Morgen is een grote dag voor het groeipakket", zegt Vlaams minister van welzijn Jo Vandeurzen. "En ik ben fier en opgelucht dat we die mega-operatie tot een goed einde hebben gebracht."

Voor kinderen geboren vóór 1 januari blijven de oude bedragen gelden, die afhangen van het aantal kinderen in het gezin en van hun leeftijd. Voor kinderen geboren ná 1 januari wordt dat een vast bedrag van 163,20 euro per maand.

"In de maand januari gaat het om 4.800 nieuw geboren kinderen die dus het nieuwe bedrag krijgen", zegt Leo van Loo van het Agentschap Uitbetaling Groeipakket. "En daar komen nog eens 3.500 kinderen bij die om andere redenen het nieuwe bedrag krijgen, bijvoorbeeld omdat ze naar Vlaanderen verhuisd zijn uit het buitenland."

Vrije keuze uit vijf uitbetalers

Voortaan gaan vijf instellingen instaan voor de uitbetaling van de kinderbijslag. Naast de publieke uitbetaler FONS zijn dat vier private uitbetalers, die gefuseerd zijn uit de elf vroegere kinderbijslagkassen. Het gaat om Infino, KidsLife, my family, en Parentia.

"Ouders die al kinderbijslag kregen, blijven voorlopig hun centen ontvangen van de uitbetaler die hun dossier overneemt van hun vroegere kinderbijslagkas", legt Van Loo uit. "Maar vanaf volgend jaar kan iedereen kiezen wie zijn kinderbijslag uitbetaalt. En dat geldt meteen ook voor wie in de loop van dit jaar een kind krijgt."

Bijna dubbel zoveel kinderen met sociale toeslag

152.000 kinderen extra krijgen voortaan, bovenop de kinderbijslag, een toeslag voor gezinnen met een laag inkomen. Dat zijn er bijna dubbel zoveel als vroeger. Het betekent dat alles samen bijna één op de vijf kinderen een sociale toeslag krijgen. Voor de eerste twee kinderen in een gezin gaat het om bedragen tussen ongeveer 30 en 50 euro per kind en per maand.

"Niet alleen ouders die leven van een kleine uitkering komen in aanmerking voor de sociale toeslag, maar voortaan ook ouders die werken en weinig verdienen ", beklemtoont minister Vandeurzen. "Voortaan telt alleen het inkomen om recht te krijgen op de sociale toeslag."

"Ouders die nu toch recht krijgen op de sociale toeslag, zijn bijvoorbeeld mensen die werken in deeltijdse of tijdelijke contracten en weinig verdienen", zegt Leo Van Loo, "óf zelfstandigen en hun meewerkende echtgenoten die met weinig moeten rondkomen, óf mensen die hun uitkering verliezen, omdat ze geschorst zijn."

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen