Videospeler inladen...

Robert Redford speelt laatste bandietenrol in "The old man & the gun"

Vanaf deze week loopt "The old man & the gun" in onze bioscopen. In deze biografische film vertolkt Robert Redford crimineel en ontsnappingspecialist Forrest Tucker. Het is Redfords laatste wapenfeit als acteur, dat verklaart hij althans zelf. Het perfecte moment dus om terug te blikken op de rijkgevulde carrière van de steracteur, die in 1960 begon. Net als in "The old man & the gun" speelde de 82-jarige Redford in die 6 decennia opvallend vaak een misdadiger, meestal wel van het allercharmantste soort. Een overzicht.

"The old man & the gun" brengt het waargebeurde verhaal van Forrest Tucker, een beruchte bankovervaller en 'escape-artist' die in zijn leven maar liefst 18 keer uit de gevangenis wist weg te glippen. In de film vertolkt Robert Redford een oudere, nog steeds heel charmante Tucker die op de vlucht is voor de autoriteiten. Op een dag ontmoet hij zijn nieuwe liefde Jewel (Sissy Spacek), maar de politie zit hem op de hielen. Er ontstaat een kat-en-muisspel met de charismatische bandiet.

Vorig jaar kondigde Robert Redford nog aan dat het zijn laatste film zou zijn en dat hij stopt met acteren. Een orgelpunt na een carrière van bijna 60 jaar, al heeft Redford inmiddels een mogelijke terugkeer naar het witte doek "niet volledig uitgesloten."

(lees verder onder de trailer)

Collectie aan 'outlaw'-rollen

Opmerkelijk: in "The old man & the gun" zet de Oscarwinnende acteur voor de laatste keer het soort personage neer dat hij doorheen zijn carrière vaak heeft vertolkt: de 'outlaw', een charismatische bandiet of antiheld die zichzelf buiten de wet stelt. Het gaat vaak om figuren die vechten tegen het systeem. Een overzicht van zijn markantste rollen als 'outlaw'.

(Lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Redfords eerste 'outlaw'-rol was in "The chase" van Arthur Penn uit 1966, met o.a. Marlon Brando en Jane Fonda. Redford vertolkt Charlie "Bubber" Reeves, een voortvluchtige die probeert terug te keren naar zijn thuisdorp in Texas. Maar er heerst grote onrust over zijn terugkeer en Charlie moet onopgemerkt blijven.

In 1969 speelde Redford aan de zijde van Paul Newman in de western "Butch Cassidy and the Sundance Kid". De film van George Roy Hill volgt twee cowboys op avontuur door het Wilde Westen. Redford speelt Harry Longabaugh, bijnaam: the Sundance Kid. Het Amerikaanse Sundance Festival, een filmfestival voor onafhankelijke filmmakers, ontleent haar naam aan het personage van Redford. Hij was tevens één van de grondleggers van dat festival.

In "The hot rock", een kraakfilm van Peter Yates uit 1972, geeft Redford gestalte aan Dortmunder, de  beruchte bankovervaller uit de romans van Amerikaanse schrijver Donald E. Westlake. Met behulp van zijn kompanen moet Dortmunder een diamant uit het Brooklyn Museum van New York stelen voor een Afrikaans politicus.

Redford acteert opnieuw aan de zijde van Paul Newman in "The sting" uit 1973. Net als bij "Butch Cassidy and the Sundance Kid" is de regie weer in handen van George Roy Hill. De acteurs spelen twee broers die overleven door met diverse oplichterspraktijken andere criminelen te belazeren.

In "Brubaker" uit 1980 van Stuart Rosenberg speelt Redford in de titelrol een bewaker die undercover gaat in een gevangenis. Hij wil er de slechte levensomstandigheden en corruptie aankaarten. Na een half uur komen we pas achter de ware aard van het personage, een antiheld die gerechtigheid wil.

Die drang naar gerechtigheid vinden we ook terug in "Sneakers" uit 1992, van regisseur Phil Alden Robinson met o.a. Ben Kingsley en River Phoenix.  Redford kruipt in de huid van een voormalige hacker die in de jaren '90 met een nieuwe identiteit voor bedrijven gaat werken, en de veiligheidsrisico's in hun computersystemen opspoort. Het personage heeft een groot wantrouwen tegenover de overheid, en wil het opnemen voor zij die tegen het systeem vechten.

'Outlaws' vormen dus een rode draad doorheen Redfords loopbaan, iets waar in "The old man & the gun" stevig naar geknipoogd wordt. Zo worden verschillende mugshots van Redfords personages getoond en gebruikt de film ook beelden uit vorige films met de gevierde acteur.

'The old man and the gun" speelt vanaf woensdag 20 februari in de Belgische bioscopen.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen