Royale "bullshit" - of toch niet - over Meghan Markle en een geruisloze verjaardag op de Britse troon

Elke zondag brengen we u wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. Sinds de relatie van de Britse prins Harry bekend raakte, verschenen eindeloos veel artikels over Meghan Markle. Eerst werd de gewezen actrice de hemel in geprezen, maar de laatste maanden wordt ze omschreven als een controlefreak met de onmogelijkste eisen. Enkele vriendinnen konden het niet langer aanzien en doorbraken het stilzwijgen. Voorts ging deze week koningin Mathilde op missie naar Mozambique, had de Queen wat te vieren (maar deed ze dat uit fatsoen niet) en kende de troonsbestijging in Jordanië twintig jaar geleden wel een héél onverwachte wending.

Over de "royal feud" van de voorbije maanden

People Magazine heeft een interview gepubliceerd met vijf vriendinnen van de hertogin van Sussex, Meghan Markle. Het Amerikaanse blad maakt hun namen niet bekend uit veiligheidsoverwegingen, maar spreekt over "vrouwen uit de intieme kring" van Meghan.

De hertogin kreeg de voorbije maanden de volle laag in de Britse pers met geruchten over kletterende ruzies met schoonzus Kate Middleton, beter bekend als de zogenoemde royal feud, en de Queen die rond Kerstmis zou bemiddeld hebbenWaardoor op sociale media onder de fans zowaar een team-Kate en team-Meghan lijnrecht tegenover elkaar kwamen te staan.

What Meghan wants, Meghan gets

Het zou ook de verklaring zijn voor waarom prins Harry en Meghan binnenkort van Kensington Palace naar het Windsor-domein verhuizen en dus ettelijke kilometers opschuiven, weg van prins William en zijn gezin. De split van de Fab Four (zijnde William, Kate, Harry en Meghan), klonk het onomwonden bij de tabloids.

Of de verhalen over de assistenten en de vrouwelijke lijfwacht van Meghan: de ene na de andere die het voor bekeken hield, of wilden ze uiteindelijk zelf hun tijdelijk contract niet laten verlengen? Insinuerend dat Meghan onmogelijke eisen heeft en een taaie is om mee samen te werken. Zo circuleert ook al een tijdje de beruchte oneliner die prins Harry tijdens de voorbereidingen voor zijn huwelijk naar het personeel zou gesnauwd hebben: "What Meghan wants, Meghan gets". 

Harry zou dan weer op zijn beurt volledig onder de invloed staan van zijn echtgenote. De prins zou niet langer een van zijn lievelingssporten mogen beoefenen (jagen op wild met vrienden en familie), zou voortaan toast met avocado's op zijn bord zien verschijnen in plaats van hamburgers om wat strakker in het pak te raken, zou sigaretten afgezworen hebben en zou begonnen zijn met meditatie met de hulp van Meghan die al jaren aan yoga doet.  

En dan zijn er de interviews die een loslippige vader Thomas Markle geeft over hoe zijn dochter afstand van hem heeft genomen en pertinent weigert zijn telefoontjes op te nemen. Of de immer kwaad twitterende Samantha Markle die in een salvo aan tweets stelt dat haar "(half)zus altijd op de sociale ladder heeft willen klimmen" en "haar familie dumpt".

Tijd voor de waarheid

De vriendinnen van Meghan Markle

De vriendinnen in People Magazine kunnen het naar eigen zeggen niet langer aanzien en willen een aantal zaken rechtzetten. Zij spreken over "pesten" en vrezen de impact van "een emotioneel trauma" op Meghan en de baby die ze verwacht in april. Meghan heeft zelf -net als Kate Middleton- nooit gereageerd op de negatieve berichtgeving in de pers. Daarmee houden beide vrouwen een typisch Britse traditie in ere, en ook het levensmotto van de Queen: "Never complain, never explain." 

De vriendinnen van Meghan, waaronder een actrice, vertellen dat ze haar thuis bezochten, in Nottingham Cottage in Londen, en dat het er allemaal best gewoontjes aan toe gaat. Meghan zou niets aan haar routine veranderd hebben en is zichzelf gebleven: lief, zorgzaam en steeds een luisterend oor biedend. Ze kookt elke dag voor Harry, verzorgt hun honden en lakt zelf haar nagels, luidt het. De hertogin heeft met andere woorden geen personeel in haar huis rondlopen. Over Thomas Markle is één vriendin duidelijk: "Hij weet hoe hij haar kan bereiken. Hij heeft nooit gebeld, nooit een sms gestuurd. Het is superpijnlijk."

#Fake news?

Samantha Markle doet alvast de getuigenissen van de vrienden af als "totale bullshit" en "#fake news". Volgens haar zijn er genoeg sms'jes om het gelijk van haar vader te bewijzen. Het doet in ieder geval de vraag rijzen waar de waarheid nu werkelijk ligt. Het is dezer dagen een gespreksonderwerp bij journalisten en royaltywatchers.

De verhalen van de afgelopen maanden zijn vaak, zoniet telkens, gebaseerd op bepaalde, "anonieme bronnen". Is dat voldoende om waarheidsgetrouw te berichten, of doet het twijfelen aan de betrouwbaarheid van een medium? Of zoals redacteur Omid Scobie van ABC en Harpers Bazaar tweet: "Soms is er geen andere journalistieke optie (om iemands job, veiligheid of relatie te beschermen), maar daar wordt soms misbruik van gemaakt. Scheer niet alle anonieme bronnen over dezelfde kam."  

Mathilde in Mozambique over verstoorde dromen

Koningin Mathilde vertoefde deze week in Mozambique, in het zuidoosten van Afrika, in haar hoedanigheid van pleitbezorger van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (tegen 2030) voor de Verenigde Naties. Vorig jaar rond deze tijd was ze ook al op werkbezoek in Ghana en dat met dezelfde intenties: Mathilde wil kijken hoe de landen concreet bezig zijn met het realiseren van Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen en ze daarin ook aanmoedigen. 

De koningin bezocht in Mozambique een landbouwproject om vrouwen aan het werk te zetten en economisch onafhankelijk te maken, een ziekenhuis gespecialiseerd in geestelijke gezondheidszorg, en sprak met slachtoffers van seksueel misbruik. In Mozambique leeft de helft van de bevolking onder de armoedegrens en ervaart één vrouw op de twee geweld en seksuele agressie, ook binnen het huwelijk.

Mathilde hield een toespraak voor studenten aan de Eduardo Mondlane Universiteit. "Kinderen kunnen niet voldoende leren als ze niet gezond zijn. Het is essentieel dat ondervoeding en groeiachterstand worden voorkomen. We moeten zorgen voor gebalanceerde voeding en goede toegang tot medische zorg. Ook is het belangrijk dat scholen, onderwijzers en families meisjes aanmoedigen ook na de basisschool naar school te gaan. Op die manier kunnen ze zelf kiezen wat ze willen worden. Te vaak worden hun dromen verstoord omdat ze thuis nodig zijn of omdat ze veel te jong trouwen”,  stelde ze.

De koningin werd bij elk bezoek hartelijk ontvangen door de Mozambikanen met een kleurrijke capulana (typische klederdracht) als geschenk en een uitbundige Afrikaanse dans. Mathilde liet zich evenwel niet verleiden om mee te dansen, maar kon de verwelkoming duidelijk appreciëren. Bij haar tussenstop aan het dorpje DzinDzine peilde ze bij vrouwen en kinderen naar hun waterinstallatie. Het werden geanimeerde gesprekken in een mengeling van Frans, Portugees en gebaren.

(scroll verder onder de sfeerfoto's)

Immer een geruisloze verjaardag

Woensdag hebben de klokken van Westminster Abbey geluid speciaal voor de Britse koningin Elizabeth. Het was die dag, Accession Day genaamd, exact 67 jaar geleden dat ze de Queen werd. In de nacht van 5 op 6 februari 1952 stierf haar geliefde vader koning George VI in zijn slaap op zijn landgoed Sandringham, wellicht aan de gevolgen van longkanker. Het was de lakei die hem wakker maakte, die het ontdekte.

Op dat moment was de 25-jarige Elizabeth op overzeese rondreis. Ze kreeg het nieuws van haar man prins Philip te horen tijdens hun verblijf in Kenia. Het koppel keerde halsoverkop terug naar Londen waar op 2 juni 1953 -ruim een jaar later- Elizabeth gekroond en gezalfd werd.

Op 9 september 2015 klopte Elizabeth het record van haar betovergrootmoeder koningin Victoria als langst regerende vorstin. Victoria zat 63 jaar en 7 maanden op de troon. Accession Day wordt door de Queen nooit gevierd, want het zou ongepast zijn om het overlijden van je vader te vieren. Traditioneel brengt Elizabeth dan haar dagen in alle rust door op Sandringham, waar ze haar winters doorbrengt.

De koning die geen koning zou zijn

Ook in Jordanië vielen er felicitaties van het leger en maatschappelijke organisaties aan het adres van koning Abdullah, die twintig jaar op de troon zit. Hij volgde op 7 februari 1999 zijn vader koning Hoessein op. Hoessein stierf na een lange strijd tegen kanker. Hij zat 47 jaar op de troon. 

Geen baan die ik mijn kinderen toewens

Antoinette Gardiner

Koning Abdullah was een complete verrassing als opvolger. Met een Britse als moeder (Antoinette Avril Gardiner) ging de kroonprinselijke titel al snel naar zijn oom, Hassan, de broer van Hoessein. Gardiner zat daar ook niet mee in: "Het koningschap is geen makkelijke baan, die ik geen van mijn kinderen toewens", zei ze ooit in een interview. "Maar het is een beslissing die zijne majesteit (haar man Hoessein, red.) moet nemen.

Koning Hoessein met broer Hassan in betere tijden.

En zo geschiedde ook. Op zijn sterfbed nam de koning nog het besluit om zijn broer te passeren en zijn oudste zoon te installeren. Pijnlijk voor Hassan, die 34 jaar geduldig wachtte op de troon en zijn "ontslag" via een brief moest vernemen. Jordanië kreeg plots een koning en koningin (Abdullah was al 6 jaar gehuwd met Rania al-Yassin, een voormalige marketeer bij Apple) die niemand kende.

Abdullah en Rania in 1993 bij hun huwelijk. Toen zag hun toekomst er nog compleet anders uit.

Meest gelezen