Een luchtfoto van de kerncentrale van Tihange.
Ricardo Smit

Satellietbeelden van kerncentrales staan haarscherp op Google Earth en Google is niet van plan die te blurren

Google weigert de satelliet- en luchtfoto's van de kerncentrales in ons land te blurren op online diensten als Google Maps en Google Earth. Dat schrijft de krant De Tijd en wordt bevestigd door het nucleaire agentschap FANC, dat spreekt van een veiligheidsrisico. "Voor ons is de kous daarmee niet af."

Of het nu Google Maps is of Google Earth: je vindt er probleemloos haarscherpe satelliet- en luchtbeelden van de kerncentrales van pakweg Doel of Tihange. De nucleaire waakhond FANC maakt zich daar zorgen over, zegt woordvoerster Ines Venneman.

"Wij hebben vorig jaar een rapport bestudeerd van het Franse parlement. Daaruit bleek dat ook de Franse autoriteiten zich dezelfde zorgen maakten. Het FANC heeft dan ook gevraagd aan Google om die sites te blurren."

In oktober stuurden het FANC en toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) die vraag per brief naar Google. "Wij hebben daar geen antwoord op gekregen", zegt Venneman. "Maar voor ons is daarmee de kous niet af. Wij gaan verder de mogelijke pistes onderzoeken om die beelden toch geblurd te krijgen."

Kleine Brogel is wel geblurd

Volgens Google is er helemaal geen juridische basis om de beelden te verwijderen op Google Earth, zegt woordvoerder Michiel Sallaets. Die zijn namelijk afkomstig van derden. "Als men satellietbeelden op Google Earth wil laten blurren, dan moet men die aanvraag doen aan de eigenaar van die beelden, aan de bron. Er is geen juridische basis die zegt in België dat die door Google België geblurd kunnen worden en we werken met Google steeds binnen het bestaande wettelijke kader. Dat hebben ook laten weten aan de mensen die ons die vraag hebben gesteld."

Toch gaat het FANC ervan uit dat het internetbedrijf wel degelijk aanpassingen kan doen, want eerder heeft het op aandringen van Defensie al de satellietbeelden van de NAVO-luchtmachtbasis van Kleine Brogel geblurd. Andere militaire sites staan daarentegen wel nog herkenbaar op de diensten van Google.

Pittig detail, zo signaleert De Tijd nog: ook op de website van de Vlaamse overheid Geopunt.be zijn gedetailleerde satelliet- en luchtbeelden van onder meer de kerncentrale van Doel voor iedereen makkelijk te bekijken.

Meest gelezen