AP1999

Edinburgh voert als eerste stad in Verenigd Koninkrijk een toeristenbelasting in

De Schotse hoofdstad Edinburgh gaat een extra belasting heffen op bezoekende toeristen. Eerder hadden steden als Rome, Venetië en Barcelona dat al gedaan om de stroom toeristen af te remmen. Er is echter ook kritiek op de maatregel.

Per overnachting zouden toeristen in Edinburgh twee pond per kamer extra moeten betalen. Met dat geld wil het stadsbestuur naar eigen zeggen de stad beter beheren en de infrastructuur verbeteren.

Edinburgh of Dun Edin in het lokale Gaelic volgt daarmee het voorbeeld van andere toeristische steden zoals Rome, Barcelona en Venetië. Ook kleinere steden in Europa overwegen een dergelijke "toeristentaks".

Niet iedereen in Edinburgh is daar evenwel blij mee. De Schotse vereniging van kleine en middelgrote ondernemingen wijst het idee radicaal af. "Dit is niet het juiste ogenblik voor een nieuwe belasting en het zal vooral leiden tot nog meer papierwerk en bureaucratie voor kmo's, zeker nu de brexit er lijkt aan te komen", luidt het.

Hoe dan ook moet de nieuwe belasting nog het groene licht krijgen van het regionale Schotse parlement. Edinburgh is de eerste stad in het Verenigd Koninkrijk die een dergelijke belasting overweegt. Jaarlijks krijgt de stad ongeveer 1,75 miljoen bezoekers over de vloer. Enkel Londen doet beter in het VK.

Edinburgh is uitgeroepen tot werelderfgoed en bezit onder meer het nationale museum van Schotland, een koninklijk paleis en een indrukwekkend kasteel op de top van een slapende vulkaan. Jaarlijks vinden hier ook drie grote muziekfestivals plaats.

Meest gelezen