"Taalgebruik van conservatieve politici is helder en eenvoudig, progressieve politici gebruiken langere zinnen"

Het taalgebruik van linkse en rechtse politici is duidelijk verschillend. "We hebben een Amerikaans onderzoek uit de jaren 80 overgedaan op basis van meer dan 380.000 politieke speeches in tien Europese landen van 1946 tot 2017. Daaruit blijkt dat ook in Europa conservatieve politici een simpelere, duidelijkere taal hanteren dan liberale of progressieve politici", zegt politicoloog Martijn Schoonvelde van University College Dublin in "De wereld vandaag".

Onderzoekers van University College Dublin en de Universiteit van Amsterdam hebben meer dan 380.000 politieke speeches uit tien Europese landen van 1946 tot 2017 onderzocht. Het gaat onder meer om speeches uit Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Zweden. "Uit het onderzoek blijkt dat er een duidelijke link bestaat tussen de ideologie van politici en hun taalgebruik", zegt Martijn Schoonvelde van University College Dublin in "De wereld vandaag".

"We hebben ons gebaseerd op een Amerikaans onderzoek uit de jaren 80. Daaruit bleek dat conservatieve senatoren een simpeler taalgebruik hanteerden dan progressieve senatoren. We waren geïnteresseerd of die bevinding ook stand houdt in andere politieke contexten en in andere landen vandaag de dag."

"We hebben onderzocht of er ook in Europa een link bestaat tussen ideologie van politici en hun taalgebruik. We hebben inderdaad een verband gevonden. Cultureel conservatieve politici hanteren een simpelere taal dan progressieve politici", zegt Schoonvelde.

Partijen die van politieke lijn veranderen, veranderen ook het taalgebruik

De onderzoekers gaan nu verder op zoek naar een antwoord op de vraag: Doen de politici dat met opzet? "In ons onderzoek hebben we een duidelijke beschrijving gegeven van wat er aan de hand is. Nu is de vraag of het samenhangt met de persoonlijkheid van politici of is het strategisch. Die vraag is nog niet beantwoord.", aldus Schoonvelde.

"Ik denk dat de strategische component speelt. Ik vermoed dat een sociaal conservatieve politicus het idee heeft dat zijn of haar publiek een duidelijke, heldere en eenvoudige boodschap waardeert. Hetzelfde geldt voor progressieve politici, die misschien iets meer tolerant zijn voor ambiguïteit en compliciteit."

"We zien ook dat partijen die meer conservatief of progressief worden doorheen de jaren, dat daar ook een verschuiving plaatsvindt op het gebied van woordgebruik."

Beluister het gesprek met Martijn Schoonvelde uit "De wereld vandaag" hier:

Meest gelezen