VTM mag reeks over de vermoorde Sally Van Hecke dan toch uitzenden

VTM mag het programma “Cold Case” vanavond uitzenden. Dat heeft de rechtbank in Brussel beslist. Het parket van Antwerpen wilde niet dat de reeks over de onopgehelderde moord op Sally Van Hecke uitgezonden werd en spande een kortgeding aan.  

De jonge en verslaafde moeder Sally Van Hecke werd in de zomer van 1996 dood teruggevonden op het strand van Sint-Anneke in Antwerpen.  Speurders slaagden er niet in om de dader te vinden. De sporen liepen dood en het  onderzoek naar de moord werd in 2005 afgesloten.

Tot een journalist in 2017, na eigen onderzoek, met nieuwe verklaringen naar de politie stapte. Daarop werd het moordonderzoek opnieuw geopend. De journalist die de verklaringen deed, verwerkte zijn bevindingen in het programma "Cold Case". In de vijfdelige reeks zou ontrafeld worden wie de vermoedelijke dader is van Sally Van Hecke.

VTM krijgt gelijk

Het Antwerps parket wilde de uitzending van de reeks verhinderen, omdat  het dossier van Sally Van Hecke nog altijd onderzocht wordt. Daarnaast wilde het ook vermijden dat de rechten van de slachtoffers en van de eventuele verdachten zouden worden geschonden. Het stelde zich ook vragen bij de kwaliteit van het journalistieke werk.

De rechtbank in Brussel volgde de redenering van het Antwerps parket echter niet en vond een preventief uitzendverbod niet nodig. VTM mag de eerste aflevering van "Cold Case" dus uitzenden.