Videospeler inladen...

Minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) wil ook boetes voor kinderen die zwartrijden

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) wil kinderen die zwartrijden op de bus of de tram voortaan beboeten. Kinderen die nu zonder geldig vervoersbewijs het openbaar vervoer nemen, krijgen al wel een proces-verbaal, maar dat wordt meestal geseponeerd. Weyts wil daar verandering in brengen. 

Kinderen tussen 6 en 12 jaar zouden in het voorstel van Weyts een boete van 53 euro riskeren, kinderen tussen 12 en 14 jaar een boete tot 300 euro. "De boetes variëren naargelang de leeftijd, we hebben dat ook voorgelegd aan de kinderrechtencommissaris, maar de maximale boete is enkel voor diegenen die meermaals betrapt worden."

Volgens Weyts is het beboeten van zwartrijdende kinderen een logische stap in een rechtvaardiger beleid. "Ik vind het een verkeerd signaal om minderjarigen die zwartrijden vrijuit te laten gaan, dat is niet eerlijk ten opzichte van diegenen die wel correct hun ticket betalen. Er blijft wel altijd de mogelijkheid voor een inspecteur om de boete kwijt te schelden." Omdat het om minderjarigen gaat, zullen het trouwens de ouders zijn die de boete zullen moeten betalen. 

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen