Woody Allen eist 68 miljoen dollar van Amazon

Woody Allen sleept Amazon voor de rechter in Amerika wegens contractbreuk. Hij verwijt de internetreus een einde gemaakt te hebben aan de overeenkomst op basis van oude beschuldigingen tegen de regisseur. Dat hebben zijn advocaten bekendgemaakt.

Amazon zou zich uit de overeenkomst teruggetrokken hebben nadat beschuldigingen over seksueel misbruik weer waren opgerakeld. Dylan Farrow, Allens geadopteerde dochter, zegt dat ze vanaf de jaren 90 is misbruikt. Allen is nooit aangeklaagd en de beschuldigingen zijn ook niet bewezen. Hijzelf ontkent ook.

De aantijgingen zijn sinds #metoo weer actueel. Verschillende acteurs uit zijn films distantieerden zich van Allen en Amazon zou daarom in juni vorig jaar de stekker uit de overeenkomst voor de verspreiding van in totaal vier films hebben getrokken.

Uit de dagvaarding die neergelegd is voor een rechtbank in Manhattan blijkt dat Woody Allen minstens 68 miljoen dollar eist van Amazon op grond van een contract dat voorzag in de productie en distributie van 4 films.  Volgens Allen weigerde Amazon hem de 9 miljoen dollar te betalen die uitgetrokken waren voor "A Rainy Day in New York", die al gedraaid was. Het contract vermeldt ook minimale enveloppes van 9, 25 en nog eens 25 miljoen dollar voor de drie andere films, gepland voor respectievelijk 2018, 2019 en 2020, of 68 miljoen in totaal.

Allen verwijt Amazon ook dat het de distributie van de film "A Rainy Day in New York" niet verzekerd heeft. Die is nooit uitgekomen in de zalen en evenmin online geplaatst op het videoplatform van Amazon.

Allens advocaat zegt dat het bedrijf een 25 jaar oude, ongefundeerde beschuldiging gebruikt om onder de overeenkomst uit te komen. De beschuldiging was bovendien al bekend bij Amazon, toen het bedrijf het contract aanging, zegt Allens advocaat.

Meest gelezen