Man die ex-vriendin verminkte met bijtend zuur veroordeeld tot 20 jaar cel

De man die afgelopen zomer zijn ex-vriendin verminkte bij een zuuraanval op het Antwerpse Sint-Jansplein, krijgt een zware celstraf van twintig jaar. Dat is meer dan het parket had gevraagd. 

Eind juli verminkte een 58-jarige man zijn ex-vriendin tijdens een zuuraanval op het Sint-Jansplein in Antwerpen. De dader gooide verschillende keren zuur over het gezicht en het bovenlichaam van de vrouw. Ze liep daardoor derdegraads brandwonden op over 41 procent van haar lichaam. Het slachtoffer onderging al negen operaties, maar kon aanwezig zijn toen het parket de straf vorderde.

De dader ontkende steeds dat hij zijn ex-vriendin wilde doden, maar volgens het slachtoffer en haar advocaat waren er voldoende bewijzen dat de man doelgericht handelde. Zo verstuurde hij voor de aanval verschillende sms'jes met foto's van verminkte vrouwen, met daarbij de boodschap: "Dit zal u ook overkomen".  En één  dag voor de feiten: "Wat nu gaat gebeuren, ga je je de rest van je leven herinneren". De vijftiger had in de weken voor hij toesloeg informatie over zuuraanvallen opgezocht en experimenteerde ook met het aangekochte zwavelzuur. 

De correctionele rechtbank in Antwerpen heeft de dader nu veroordeeld tot een celstraf van twintig jaar. Dat is meer dan de celstraf van 18 jaar die het parket had gevraagd. De rechtbank vond het bewezen dat hij het slachtoffer probeerde te doden en veroordeelt hem dan ook voor een poging tot moord.  

"De feiten getuigen van een rancuneuze, narcistische en gewelddadige ingesteldheid. Welbewust en met voorbedachten rade viel hij het slachtoffer aan met een zeer hoge concentratie zwavelzuur. Hij wilde haar laten lijden en verminken", klonk het in het vonnis.

De dader moet ook een som van bijna 165.000 € aan schadevergoedingen betalen. Het slachtoffer reageerde opgelucht na de uitspraak: "Ik ben opgelucht dat hij de maximumstraf heeft gekregen. Hij zal geen andere vrouwen meer pijn kunnen doen."

Meest gelezen