Videospeler inladen...

E40 en A12 in Brussel worden "stadsboulevards": minder rijstroken en maximaal 50 km/u

Vanaf volgende week zullen de E40 en de A12 in Brussel geen snelweg meer zijn. De wegen zullen worden omgevormd tot zogenoemde stadsboulevards. Op beide wegen zal het aantal rijstroken beperkt worden en zal de snelheidslimiet dalen tot 50 kilometer per uur. Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) wil zo de files in Brussel terugdringen.

Elke dag rijden ruim 75.000 mensen langs de E40 in het oosten of via de A12 in het noorden Brussel binnen. Nu doen ze dat met een snelheid van maximaal 120 kilometer per uur. Maar daar komt dus verandering in. Vanaf volgende week zullen de E40 en de A12 op Brussels grondgebied namelijk officieel geen autosnelweg meer zijn. Ze zullen stelselmatig omgevormd worden tot zogenoemde "stadsboulevards". De snelheidslimiet zal er dalen tot 50 kilometer per uur.

Beide wegen, telkens goed voor ongeveer anderhalve kilo­meter, zullen ook smaller worden. De E40 krimpt richting de hoofdstad van zes naar vier rijstroken. De capaciteit van de A12 neemt in beide richtingen af van drie tot twee rijstroken. Als compensatie komt er in het noorden een grote overstapparking, met aansluitingen op het Brusselse tramnet.

Vanaf volgende week zal het statuut van beide snelwegen aangepast worden. Pas in de loop van het voorjaar begint dan de echte uitvoering van de plannen. "Door ­files voortaan buiten onze stadsgrenzen te houden, sluiten we aan bij tal van Euro­pese steden", zegt  Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A). "Dit zal niet alleen de levenskwaliteit, maar ook de luchtkwaliteit ten goede komen. De snelwegen zijn littekens op Brussel".

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen