Videospeler inladen...

Allemaal Amerikaan: oog in oog met Vytas Aukstuolis

Elke week laat onze Amerikacorrespondent Björn Soenens een gewone Amerikaan aan het woord. Dit is het verhaal van Vytas Aukstuolis, 25 jaar, geboren in Cleveland, Ohio.

Hij is 25 jaar en werd geboren in Cleveland Ohio. Hij is van Litouwse afkomst. Zijn grootouders sloegen op de vlucht voor de vervolging van de Sovjets. Maak kennis met Vytas Aukstuolis. 

Vytas werkt voor een verzekeringsmaatschappij, maar zet zich in zijn vrije tijd ook in voor betere levensomstandigheden van de ruim 2 miljoen inmates in Amerikaanse gevangenissen. 

Hij droomt van een zachtere wereld en zegt dat zijn katholieke geloof hem stuwt om het goede te doen voor mensen. Nooit kreeg ik een jonge Amerikaan zo makkelijk voor de camera om zijn verhaal te vertellen.

Hij voelt zich op en top Amerikaan, maar houdt zijn Litouwse afkomst heel erg in ere. Hij gaat er bijna elk jaar op bezoek. Zijn vrouw heeft ook Litouwse wortels. Hij noemt het Litouwse eten voedsel voor zijn lijf én zijn ziel. Een Amerikaan is ook altijd iets anders. Meet Vytas Aukstuolis. 

Allemaal Amerikaan

VS-correspondent Björn Soenens reist op zijn reportagereizen kriskras door Amerika en komt veel gewone Amerikanen tegen. Ieder heeft zijn verhaal en onze man tekent die graag op. In de loop der weken en maanden zullen de korte videoverhalen van al die Amerikanen een soort staalkaart vormen van de Verenigde Staten, een doorsnee van de diversiteit. Een soort State of the Union.

Hoe staat het land ervoor? Wat denken de gewone Amerikanen zelf? Waar dromen Amerikanen van? Wat hopen ze? Waar zijn ze bang voor? Hoe kijken ze naar hun eigen leven? In korte videogetuigenissen vertellen ordinary Americans – terwijl ze recht in de camera kijken - wie ze zijn, waar ze vandaan komen, en wat ze verwachten van hun leven.

Meest gelezen