Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Tussenkomst van Amerikaanse Democrate Alexandria Ocasio-Cortez in Congres gaat viraal

Alexandria Ocasio-Cortez, met haar 29 jaar het jongste vrouwelijke Amerikaanse congreslid ooit, pleitte voor de leden van het Congres dat de Amerikaanse wetten op de campagnefinanciering voor politici fundamenteel niet deugen. Haar tussenkomst gaat op de sociale media viraal.

"Stel dat ik 'a pretty bad guy' (een slechterik) zou zijn".  Zo begon Alexandria Ocasio-Cortez haar reeks vragen aan de zogenoemde watchdogs" oftewel specialisten die de overheid controleren.  Op al haar concrete vragen antwoordden de watchdogs "yes". Met haar betoog nam Ocasio-Cortez  de Amerikaanse campagnewetten (de wetten over financiering van verkiezingscampagnes) onder de loep.  "Het kost de "bad guys" geen enkele moeite om die wetten te omzeilen", stelde ze. Het orgelpunt van haar redenering was dat de Amerikaanse president zich financieel zowat alles kan permitteren. Ocasio-Cortez noemde Donald Trump overigens niet bij naam.  

Het filmpje van Ocasio-Cortez' tussenkomst is een instant-hit op de sociale media. 

Rebelse Ocasio-Cortez versterkt linkervleugel Democraten

Het is niet de eerste "stunt" van Alexandria Ocasio-Cortez.  Dat ze eind vorig jaar werd verkozen voor het Congres mag sowieso een half wonder heten.  Tijdens de voorverkiezing versloeg ze namelijk een kandidaat waar de hele Democratische partijtop vierkant achter stond.  Kranten beschreven haar verkiezingswinst als "één van de grootste revoltes in de recente Amerikaanse politieke geschiedenis".

Ook tijdens de eerste weken van Ocasio-Cortez haar mandaat bleef ze in de spotlights staan, onder meer door zich aan de zijde van Amerikaanse klimaatactivisten te scharen en door de invloed van het "grootkapitaal", ook in de Democratische partij, aan te klagen. Binnen haar eigen Democratische partij krijgt ze trouwens tegenwind.  Zo vragen partijgenoten haar om de Republikeinse partij onder vuur te nemen in plaats van haar eigen partij of het Amerikaanse politieke systeem. 

Meest gelezen