Meer dan speelgoed: David (19) maakt armprotheses van Lego-blokjes

Lego fascineert al 60 jaar lang jong en oud. Voor heel wat kinderen (en volwassenen) blijven de beroemde bouwblokjes hun favoriete speelgoed. Dat het méér dan speelgoed kan zijn, bewijst de 19-jarige David Aguilar. Hij maakt er armprotheses mee.

David Aguilar (19) uit Andorra is geboren met het syndroom van Poland, een zeldzame genetische aandoening waarbij onder meer de grote borstspier onderontwikkeld is. Daardoor is zijn rechterarm onvolgroeid. Al van jongs af aan is hij gefascineerd door Lego. Als kind was het zijn favoriete speelgoed, nu gebruikt hij de beroemde blokjes voor een heel ander doel: hij maakt er armprotheses mee.

Zijn eerste, nog heel rudimentaire Lego-prothese maakte hij al op zijn negende. Hij verfijnde zijn protheses steeds meer en vorig jaar maakte hij zijn vierde, heel geavanceerde versie: een volledig functionerende robotische arm die kan bewegen in het ellebooggewricht. De arm heeft ook "grijpers" die je met een ingebouwde elektrische motor als hand kan gebruiken.

David stelt de modellen die hij tot nog toe gemaakt heeft, tentoon in zijn studentenkamer. De meeste recente modellen dragen het label MK, een eerbetoon aan het populaire Marvel-personage Iron Man en zijn MK-pakken.

(lees verder onder de video)

"Ik wil mensen normaal doen voelen"

"Als kind was ik erg zenuwachtig in het bijzijn van andere jongens, omdat ik anders was, maar dat hield mij niet tegen om te geloven in mijn dromen", vertelt Aguilar aan het persagentschap Reuters. "Ik wilde mijzelf zien in de spiegel, zoals andere jongens, met twee handen." Dat is ook de boodschap die hij verkondigt op zijn YouTube-kanaal "Hand Solo".

Hij wil mensen tonen dat niks onmogelijk is en dat een beperking hen niet kan tegenhouden. David, student bio-ingenieur aan de Universitat Internacional de Catalunya, wil later betaalbare oplossingen bedenken voor mensen die een prothese nodig hebben. "Ik zou voor hen een hulpstuk willen maken, zelfs gratis, om hen als een normaal persoon te doen voelen. Want wat is normaal he?"

Meest gelezen