BELGA/LEFOUR

Betalen voor geldafhaling? "Mensen beseffen niet dat cash voor de samenleving in feite heel duur betaalmiddel is"

Betalen om je eigen geld uit de muur te halen: plannen van Bpost bank in die zin stuiten op verontwaardiging en verzet. Niet helemaal terecht, vindt Leo Van Hove, professor Internationaal Monetair Beleid aan de VUB. Volgens hem is cash erg duur voor de samenleving en moeten we zo veel mogelijk af van die briefjes. De finale oplossing? De cashloze samenleving. Al geeft Van Hove toe dat er nog problemen moeten worden opgelost voor we zover zijn. 

Leo Van Hove kan de verontwaardiging over het voornemen van Bpost bank begrijpen. "Ik denk dat mensen onvoldoende beseffen dat banken echt wel iets doen met het geld dat ze deponeren bij de bank. Banken bewaren dat geld op een veilige manier: ze stellen het 24 uur op 24 ter beschikking, 7 dagen op 7, in alle uithoeken van het land en ver daarbuiten." Dienstverlening heet zoiets, en daar mag volgens hem best voor worden betaald.

Cash kost ons als samenleving jaarlijks 0,5 procent van het bbp. Dat komt neer op 129 euro per hoofd

Leo Van Hove (VUB)

Banken verdienen geen geld aan het verdelen van bankbiljetten, betoogt hij. Denk maar aan het onderhoud van de ATM's (automated teller machines, nvdr.). "Mensen beseffen niet dat cash in feite een heel duur betaalmiddel voor de samenleving is", aldus Leo Van Hove in "De wereld vandaag" op Radio 1. "De Europese Centrale Bank heeft dat enkele jaren geleden becijferd. Cash kost ons als samenleving jaarlijks 0,5 procent van het bbp. Dat komt neer op 129 euro per hoofd."

Als banken met andere woorden geld vragen voor een geldafhaling, gebeurt dat volgens het principe "de vervuiler betaalt".

Mensen beginnen maar aan gedragsverandering te denken als ze het in hun portefeuille voelen

Leo Van Hove (VUB)

De verwijzing naar het herenakkoord die minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) maakt, noemt Leo Van Hover achterhaald. "Ondertussen zijn we 15 jaar verder en is het landschap drastisch veranderd. Het kaartgebruik is veralgemeend, dus is de nood aan contante geldafhalingen verminderd. Misschien moet dit herenakkoord maar eens worden herbekeken."

Met zijn allen richting cashloze maatschappij dan maar? "Ik kan mij niet indenken dat iemand die in staat is om met een bankkaart en een pincode geld uit de muur te halen niet met diezelfde bankkaart en dezelfde pincode in de supermarkt betaalt." Volgens Van Hove moeten mensen begeleid worden richting meer kaartgebruik. "Mensen beginnen maar aan gedragsverandering te denken als ze het in hun portefeuille voelen."

In België is het probleem dat veel handelaars nog geen kaarten aanvaarden

Leo Van Hove (VUB)

"Het is inderdaad nog te vroeg om naar een volledig contantloze samenleving te gaan, maar minder gebruik van cash en meer gebruik van kaarten kan sowieso", aldus Van Hove. Op dat vlak hinkt ons land trouwens achterop: 63 procent van de betalingen in de winkel gebeurt nog altijd contant. In Nederland is dat 45 procent en in Scandinavië nog veel minder. "In België is het probleem dat veel handelaars nog geen kaarten aanvaarden." Daar is dus nog enig werk aan de winkel.

Ten slotte wijst Leo Van Hove erop dat Bpost bank naast de gratis rekening voor digitale klanten ook nog een andere rekening aanbiedt waarbij niets wordt aangerekend voor geldafhalingen.

Meest gelezen