Videospeler inladen...

Geld afhalen bij Bpost bank kost binnenkort 50 eurocent

Wie geld afhaalt bij Bpost bank, zal vanaf 18 maart 50 eurocent moeten betalen. Tenminste, dat geldt voor mensen met een b.compact-rekening, een soort zichtrekening. Eén afhaling per maand blijft gratis, vanaf dan betalen klanten 50 cent aan de automaten van Bpost en van andere banken. 

Geld betalen om geld af te halen. Het gebeurt steeds vaker in België. Houders van een ING Lion Account moeten sinds het begin van dit jaar al 50 eurocent betalen om geld af te halen bij andere banken. Bpost bank voert nu vanaf 18 maart dezelfde kostprijs in, voor afhalingen aan automaten van andere banken én bij automaten van Bpost bank zelf. Twaalf afhalingen per jaar (één per maand) blijven gratis. 

Nochtans sloten de banken in 2004 een overeenkomst met de ministers van Economie en Consumentenzaken. 24 afhalingen per jaar aan automaten van de eigen bank zouden gratis blijven. Dat aantal werd gebaseerd op het gemiddeld aantal afhalingen per jaar. Geld vragen voor een afhaling bij automaten van een andere bank, kon wel. De kostprijs die Bpost bank nu vraagt, komt niet overeen met die afspraak, want ze geldt zowel voor eigen automaten als voor automaten bij andere banken. 

Het gaat om een minderheid van onze klanten. Een analyse toont dat zeventig procent van die klanten niet meer dan tien afhalingen per jaar doet

Wouter Baelde, woordvoerder van Bpost bank

"Het gaat enkel om de b.compact-rekening. Dat is een gratis online rekening die minder populair is bij klanten die meer contact aan het loket verkiezen", aldus de woordvoerder van Bpost bank. "Het gaat om een minderheid van onze klanten. Een analyse toont dat zeventig procent van die klanten niet meer dan tien afhalingen per jaar doet." In totaal hebben 140.000 mensen een b.compact-rekening. Dat is een kwart van de klanten bij Bpost bank. 

"Vroeger betaalden klanten al vanaf de eerste afhaling aan een automaat die niet van Bpost was", zegt Bpost bank. "Dat is nu niet meer het geval. Pas vanaf de tweede betaling zal de klant moeten betalen."

Voor de overeenkomst met de overheid heeft de bank een technisch argument: "Eigenlijk heeft Bpost bank geen eigen automaten", zegt de woordvoerder. "Automaten in de postkantoren zijn eigendom van Bpost. De bank zelf heeft dus geen eigen automaten." Bpost bank is voor de helft in handen van moederbedrijf Bpost. Voor de andere helft is BNP Paribas Fortis eigenaar.

"Ongehoord"

Consumentenorganisatie Test Aankoop is er niet over te spreken dat klanten van Bpost bank zullen moeten betalen om geld af te halen. "Ongehoord", laten zij weten. Volgens Test Aankoop dwingen banken hun klanten zo om steeds minder cash geld te gebruiken.

"Met tariefverhogingen en afbouwen van logistiek wil men mensen duwen in de richting van een cashloze maatschappij waar alles elektronisch gebeurt", zegt woordvoerder Simon November in "De inspecteur" op Radio 2. "Misschien evolueren we daar naartoe, maar dit gaat wel bijzonder snel. De banken hollen de mensen voorbij."

Met tariefverhogingen en afbouwen van logistiek wil men mensen duwen in de richting van een cashloze maatschappij waar alles elektronisch gebeurt

Simon November, woordvoerder van Test Aankoop

Test Aankoop vraagt dat Bpost bank afhalingen bij de eigen automaten en tot vijf betalingen bij automaten van andere banken gratis maakt. 

Beluister hier het interview met Simon November van Test Aankoop in "De inspecteur" op Radio 2: 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen