Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Minister Hilde Crevits (CD&V): "Joke Schauvliege heeft niet gefaald"

Het beeld dat Joke Schauvliege gefaald heeft als minister van Milieu klopt niet met de werkelijkheid. Dat zegt Hilde Crevits in "De afspraak op vrijdag". Het klimaatbeleid moet stap voor stap worden voortgezet, zegt ze, al vindt journalist Dirk Draulans dat een grotere versnelling aan de orde is.

"Ik ken Joke als iemand die permanent draagvlak heeft gezocht, zowel bij de landbouw als bij de natuurverenigingen", zegt Crevits. "Joke is de persoon die natuurgebieden toegankelijker heeft gemaakt, zij heeft een aantal mijlpalen gezet om de open ruimte te beschermen, het bouwen in Vlaanderen niet zo evident te maken. Er zijn nog een aantal belangrijke decreten die op stapel staan en goedgekeurd moeten worden."

Journalist Dirk Draulans is het daar niet mee eens. "De geplande betonstop heeft een averechts effect waardoor er nu meer open ruimte verloren gaat dan vroeger. Van het mestactieplan is niets in orde gekomen en het aantal investeringen in natuur is systematisch achteruitgegaan sinds 2005, dat is dus geen fantastisch beleid." Volgens Draulans is het ontslag van Schauvliege terecht en had dat zelfs vroeger mogen gebeuren.

Politicoloog Carl Devos stelt dat het ontslag van Schauvliege terecht is omdat ze heeft gelogen. Als minister kan dat niet, stelt hij. Wat haar beleid betreft, werd Schauvliege wel gehinderd door haar coalitiepartners, die niet meewilden in dossiers zoals het statiegeld. Er komen nu wel veel mensen op straat, maar heel wat andere mensen hebben daar zo hun vragen bij en Devos denkt dat Schauvliege die "silent majority" vertegenwoordigt.

Dat de bevoegdheden van landbouw en milieu bij dezelfde minister zitten, vinden alle drie de gesprekspartners een goede zaak. "Dat is de evidentie zelf", zegt Devos. "Als een minister verantwoordelijk is voor beide moet die afwegingen maken". Draulans zegt dat het samenvoegen goed is, maar dan wel met iemand die boven haar gewicht moet spelen, dus niet met Schauvliege. "Dan heb je iemand nodig die steviger in zijn schoenen staat."

Ik vrees dat een aantal actievoerders die vinden dat er snel veel moet gebeuren na 26 mei ontgoocheld zullen zijn

Carl Devos

De vraag is hoe het verder moet gaan na de verkiezingen? Zachtjes aan stap voor stap, of volle vaart vooruit. Draulans pleit voor drastische acties zoals het fors verhogen van de CO2-taks en het werken aan een "global grid", waarin energie over de hele wereld kan worden uitgewisseld.

Crevits en Devos zijn meer voor de stap voor stap aanpak. "We moeten massaal investeren in technologie en de innovatie versnellen om het bij de gewone man en vrouw te krijgen, die niet de middelen hebben om hun huis meteen te renoveren. Het moet ook sociaal rechtvaardig blijven,", zegt Crevits.

Devos zegt dat we op alle domeinen stap voor stap een beleid in dezelfde richting moeten voeren. Hij ziet wel een gevaar. "Het probleem is dat de mensen die vinden dat nu heel snel heel veel dingen ineens moeten gebeuren, dat waarschijnlijk allemaal veel te weinig zullen vinden en er geen vertrouwen in zullen hebben gezien het verleden. Ik vrees dat een aantal mensen na de verkiezingen ontgoocheld zal zijn en bijgevolg ook ontgoocheld in de democratie."

Bekijk hieronder de hele uitzending van "De afspraak op vrijdag":

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen