De Lijn Limburg verwacht opnieuw stiptheidsacties na normale avondspits

De lijnbussen in Limburg hebben vrijdag tijdens de ochtend- en avondspits volgens het boekje gereden, maar reizigers moeten na de avondspits opnieuw rekening houden met stiptheidsacties van de chauffeurs. De directie en vakbonden van De Lijn hebben vrijdag overlegd, maar de acties van de chauffeurs worden in het weekend en maandag mogelijk voortgezet.

De dienstverlening van De Lijn in Limburg was van maandag tot en met woensdag sterk verstoord. Donderdag en vrijdag verliep de ochtend- en avondspits opnieuw normaal. Overdag was er wel hinder door stiptheidsacties van de chauffeurs. Het gaat om ritten waarover de directie met de vakbonden snel een oplossing wil vinden over de rusttijden.

Ook vrijdag wordt er na de avondspits opnieuw hinder verwacht. De Lijn Limburg raadt de reizigers aan om de realtime informatie te volgen om te zien wanneer de volgende bus eraan komt. "De avondspits verloopt normaal in heel Limburg, maar daarna zijn opnieuw onderbrekingen mogelijk. De chauffeurs vangen hun rit wel aan, maar onderweg nemen ze pauze of vangen ze hun volgende rit niet aan", zegt Tom Van de Vreken, woordvoerder van De Lijn.

Ook donderdag was er overdag vrij zware hinder, doordat een deel van de chauffeurs overdag na hun rit niet verder reed, geen reizigers meer oppikte of terug naar de stelplaats reed. De vakbonden hadden de chauffeurs nochtans gevraagd om opnieuw aan het werk te gaan en daarbij hun pauze te nemen. Volgens zowel De Lijn als vakbond ACV hebben de chauffeurs vrijdag tijdens de daluren hun pauze genomen, maar hebben ze wel gereden.

Vrijdag heeft overleg tussen de vakbonden en de zonemanager van Limburg plaatsgevonden. Dat gebeurde in de stelplaatsen Kinrooi en Lanaken. Dinsdag volgen gesprekken in de stelplaats Winterslag. "De vakbonden hebben een aantal aandachtspunten op tafel gelegd, en onze mensen gaan daar nu mee aan de slag om ze te herwerken. Daarna zullen wij terugkoppelen met onze voorstellen", legt Van de Vreken uit.

Het is nog niet duidelijk of de chauffeurs hun acties in het weekend en maandag zullen voortzetten. "In het weekend is het natuurlijk minder druk op de weg, en de pauzes staan door de week meer onder druk. De actie van de vakbonden loopt nog, dus het valt niet uit te sluiten", besluit Van de Vreken.

Meest gelezen