Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Instagram verbiedt foto's van zelfverminking

De sociaal-netwerksite Instagram gaat voortaan alle foto's verwijderen waarop aanstootgevende beelden te zien zijn van zelfverminking. Volgens de topman van Instagram hinkt het medium nu nog achterop. De maatregel komt er nadat de zelfdoding van een 14-jarig meisje in Groot-Brittannië veel ophef veroorzaakt heeft. 

"De laatste maanden hebben we gemerkt dat we niet op het niveau zijn waar we moeten zijn als het gaat om zelfverminking en zelfdoding", zegt Adam Mosseri, het hoofd van Instagram. Alle aanstootgevende beelden van zelfverminking worden daarom verboden, ook als ze eerder wel op Instagram aanvaard werden.

Ophef in Groot-Brittannië

Volgens critici is de maatregel broodnodig, maar had ze al veel eerder genomen moeten worden. Instagram is vooral populair bij jongeren. Vorige maand was er in Groot-Brittannië veel ophef over de zelfdoding van een tienermeisje.  Na haar dood ontdekten haar ouders dat de 14-jarige Molly Russell  onrustwekkende beelden over zelfmoord en depressie op haar Instagram-pagina had gepost. Volgens de vader van Molly is Instagram mee verantwoordelijk voor haar dood.

De zaak leidde tot grote publieke verontwaardiging in Groot-Brittannië. Onder toenemende druk kwam er een ontmoeting tussen de topman van Instagram Adam Mosseri en de Britse minister van Gezondheid.  Mosseri gaf toe dat Instagram te weinig doet tegen aanstootgevend materiaal en kondigde strengere maatregelen aan.

Ook Facebook, het moederbedrijf van Instagram, kreeg eerder al vaak kritiek over de aanpak van aanstootgevend materiaal.

Honderdduizenden beelden

Hoeveel beelden van zelfverminking er op Instagram staan, is niet duidelijk. Maar de zoekterm #selfharm levert al snel meer dan 600.000 resultaten op, hoewel niet elk bericht aanstootgevende inhoud bevat. Beelden die niet aanstootgevend zijn, maar wel gerelateerd zijn aan zelfverminking, worden niet langer door Instagram aanbevolen of weergegeven als gebruikers daar naar zoeken.

Wie op de hashtag 'selfharm' zoekt, wordt door Instagram wel aangespoord om naar een pagina te gaan waar hulp wordt aangeboden

Wie vragen heeft over zelfdoding kan terecht op het gratis nummer van de Zelfmoordlijn, 1813 of op www.zelfmoordlijn1813.be.

Meest gelezen