Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Amazon-topman Jeff Bezos beschuldigt weekblad van afpersing: "Dreigen ermee intieme foto's te publiceren"

De topman en oprichter van Amazon, Jeff Bezos, beschuldigt American Media Inc (AMI), de uitgever van weekblad National Enquirer, van afpersing. De uitgever zou ermee gedreigd hebben intieme foto's van Bezos te publiceren als hij niet stopt met zijn onderzoek naar het blad.

Jeff Bezos, topman van Amazon, ruimtevaartbedrijf Blue Origin en The Washington Post, en zijn vrouw Mackenzie kondigden onlangs hun scheiding aan na een huwelijk van 25 jaar. Vorige week publiceerde de tabloid National Enquirer een artikel over een affaire die Bezos had, aan de hand van privéboodschappen tussen Jeff Bezos en een vriendin in de lente van 2018.

Bezos schakelde vervolgens privédetectives in om te achterhalen hoe die privéboodschappen bij het blad terechtgekomen zijn en of de motivatie voor publicatie van AMI verder ging dan die van een scoop. Op zijn blog schrijft Bezos nu dat er een politiek motief zit achter het lek en de publicatie. Dat moet onder meer gezocht worden in de banden tussen AMI en Donald Trump.

Playboy-model

Dat American Media Inc een goede band heeft met president Trump is geen geheim. AMI gaf onlangs toe dat het heeft samengewerkt met het campagneteam van Trump om een Playboy-model in het geheim 150.000$ te betalen. Voor dat bedrag kocht het mediabedrijf haar verhaal over haar affaire met Trump. Maar AMI publiceerde hetverhaal niet en hield het opzettelijk stil tot na de verkiezing van Trump tot president.

Trump is al lang kritisch over de manier waarop The Washington Post over zijn regering schrijft. Ook heeft de zaak-Khashoggi er mogelijk mee te maken. De door Saudiërs vermoorde Khashoggi was een columnist van The Washington Post, de krant van Bezos. Trump probeert de banden met Saudi-Arabië juist warm te houden.

"Als ik niet tegen afpersing kan ingaan, wie dan wel?"

Volgens Bezos dreigde de National Enquirer gisteren met het publiceren van weinig verhullende foto's van hem en zijn minnares. Om dat te voorkomen, moest hij een aantal dingen doen, waaronder het onderzoek naar de motieven stopzetten en publiekelijk stellen dat de tabloid geen politieke motieven heeft voor zijn publicaties.

Dat heeft Bezos niet gedaan, hij besloot in de plaats de mails te publiceren waarin AMI hem onder druk zet. Hij schrijft: "Eerder dan toegeven aan afpersing, heb ik beslist om exact te publiceren wat mij gestuurd werd door de uitgever, ondanks de persoonlijke gevolgen waarmee ze dreigen. Als ik in mijn positie niet tegen dit soort van afpersing kan ingaan, hoeveel mensen kunnen dat dan?"

Meest gelezen