Keverparade of magische boswandeling? Hier kunt u terecht voor een culturele trip

Op verschillende plaatsen in ons land vinden dit weekend uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Chef Cultuur van VRT NWS Joris Vergeyle lijst ze voor u op.

Winters warm in Kasterlee

De Hoge Rielen in Kasterlee is nog tot zondagavond het decor voor het sfeervolle festival WinterWarm. De voorstellingen zijn betalend, maar zaterdagavond kunt u helemaal gratis deelnemen aan de wandeling "Uit het donker II". Een handig plannetje brengt u tot in de donkerste stukken van het bos, waar kunstenaars licht- en andere werken hebben geïnstalleerd. Bij heldere hemel (helaas voorspelt het KMI niet veel goeds) is er ook de mogelijkheid om door telescopen naar de sterren te turen, met deskundig advies erbij. 

Diamant van Lars von Trier in Antwerpen

De film "Melancholia" van Lars von Trier is sinds dit weekend ook een tentoonstelling in het M HKA in Antwerpen. Nog tot 5 mei stelt het museum een diamant tentoon die speciaal geslepen is op vraag van de regisseur. De diamant vat - samen met de Virtual Reality-ervaring die erbij hoort - het verhaal van de film samen. 

Als u daardoor zin krijgt in een film van Lars von Trier heeft Cinema Zuid, dat vlakbij het museum ligt, goed nieuws. De komende maanden spelen ze daar alle films van de Deense schandaalregisseur op groot scherm. Zondag staat "The element of crime" uit 1984 op het programma.

Ook Laure Prouvost stelt sinds dit weekend tentoon in het M HKA. Deze Franse kunstenares won in 2013 nog de Turner Prize en woont ondertussen in Antwerpen. Dit is een belangrijk jaar voor Prouvost, want naast deze (grootste) solotentoonstelling (tot nu toe), zal ze dit jaar ook Frankrijk vertegenwoordigen tijdens de Biënnale van Venetië. In Venetië krijgt ze het gezelschap van onder anderen Jos de Gruyter en Harald Thys, die het Belgisch paviljoen onder handen zullen nemen.

Bekijk hieronder het bezoek van Gitte van Hoyweghen aan het atelier van Jos de Gruyter en Harald Thys: 

Videospeler inladen...

Chinese leeuwen in Leuven

Ook Leuven heeft ontdekt dat het "jaar van het varken" is gestart en organiseert een eigen Chinees nieuwjaarsritueel.

Rond 13 uur worden de Chinese leeuwen ingewijd op het Martelarenplein, vlakbij het station. Daarna dansen de leeuwen door de Diestsestraat richting Grote Markt. Rond 15 uur staat de gratis gemberthee voor u klaar.

Winterse festivals

Trix in Antwerpen bestaat 15 jaar en viert dat vandaag met een extra podium op het showcasefestival "We are open". Dat festival zet Belgische bands centraal, met de nadruk op opkomend talent. Aan het nieuwe podium "Silent stage" wordt het publiek maar mondjesmaat toegelaten, om in alle stilte te genieten van muziek van onder andere Astronaute

In BOZAR in Brussel loopt zaterdag en zondag het Afropolitan Festival, waarvoor er in de Hortahal ook een pop-upwinkel wordt geopend, als "ode aan de creativiteit van de Afrikaanse diaspora", de rest van het festival is betalend.   

Valentijnsweekend in Brugge en Brussel

Valentijn is in aantocht: in Brugge staat het jaarlijkse chocoladefestival in het teken van de liefde. Zaterdag en zondag kunt u voor € 2,5 terecht in de Stadshallen voor chocolademonstraties, workshops, kinderateliers, enz.. En ja, u kunt er ook chocolade proeven. 

Elke zondag voor Valentijn verzamelen liefhebbers van de Volkswagen Kever aan Autoworld, in het Jubelpark van Brussel. Zo'n 300 trotse eigenaars tonen vanaf 11 uur hun wagen, voor de gelegenheid opgesmukt in het thema "Woodstock". Met de geur van patchoulie (en benzine) in de neus vertrekken de 300 wagens om 14 uur in parade richting Tervuren. Prettig weekend!

Beluister hieronder de weekendtips uit "De ochtend":

Meest gelezen