Laurie Dieffembacq

Kris Peeters (CD&V): "Bpost bank duidelijk maken dat akkoord gratis geldafhalingen moet worden gerespecteerd"

Minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) neemt het niet dat Bpost bank haar klanten vanaf 18 maart 50 eurocent wil laten betalen voor een geldafhaling aan de automaten van Bpost. Volgens Peeters schendt Bpost bank zo het herenakkoord uit 2004, dat bepaalt dat klanten recht hebben op 24 gratis afhalingen per jaar aan automaten van hun eigen bankinstelling.

"Wat Bpost gaat toepassen, is in strijd met het herenakkoord dat in 2004 is afgesloten", zegt Peeters. "Toen is met alle banken afgesproken dat er 24 geldophalingen gratis zouden kunnen gebeuren, zeker als het gaat over de automaten van de bank zelf." Hij wijst erop dat dit herenakkoord tot nu toe is gerespecteerd door alle banken, ook door Bpost bank.

Ik hoor dat andere banken dat van zeer nabij volgen om enkele kosten aan te rekenen

Minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V)

Bpost bank verdedigt zich met het argument dat de geldautomaten van Bpost zijn, terwijl Bpost bank voor 50 procent in handen van BNP Paribas Fortis is? "Dat is een argument dat er volgens mij geen is", reageert Peeters. "Het gaat hier over bankautomaten van de bank zelf of waarmee de bank al jaren werkt." 

"Ik ga Bpost en Febelfin uitnodigen om duidelijk te maken dat ik erop sta dat het herenakkoord van 2004 wordt gerespecteerd en dat de bank van Bpost alles moet doen om ervoor te zorgen dat klanten gratis geld kunnen afhalen, conform het herenakkoord dat is afgesloten."

De minister van Consumentenzaken is beducht voor precedenten. "Ik hoor dat andere banken dat van zeer nabij volgen om enkele kosten aan te rekenen. Als Bpost dit onverkort uitvoert, ga ik ervan uit dat ook andere banken de neiging zullen hebben om dit herenakkoord  niet meer te respecteren."

Meest gelezen