"Maar de kruimels worden toch niet naar Ivanka persoonlijk gegooid"

"Ik kreeg het idee, toen ik Ivanka in juli 2017 in een roze jurk tussen de wereldleiders op de G20-top zag paraderen." Voor de New Yorkse kunstenares Jennifer Rubell was het duidelijk dat Ivanka Trump, dochter en medewerkster van de VS-president, "diverse identiteiten belichaamde, van blondine en vrouw over moeder en zus tot fotomodel en buitenshuis werkende echtgenote". Dat leidde tot het kunstwerk "Ivanka vacuuming", waarbij in de 'Flaspoint Gallery' in Washington bezoekers kruimels naar een lookalike van Ivanka Trump, in een soortgelijke roze jurk, kunnen gooien, die dan door 'de presidentsdochter' met een stofzuiger verwijderd worden. Maar de Trumps zijn "not amused". Rubell zelf is verrast door de kritiek.

De kritiek van Ivanka zelf was alvast duidelijk, zo liet ze via Twitter weten: "Vrouwen kunnen kiezen om elkaar aan te vallen of om elkaar te steunen. Ik kies voor dat laatste".

Ook Ivanka’s broers uitten kritiek op de voorstelling van hun zus door Rubell en betreurden "de seksistische aanvallen". Volgens broer Eric is Ivanka "een sterke vrouw die al meer voor vrouwen gedaan heeft dan eender wie in Washington DC".

Op nieuwswebsite Refinery29 verdedigde Rubell zich nu tegen de negatieve reacties: "Ik vel helemaal geen oordeel over Ivanka. Het enige waarin ik geïnteresseerd ben is de relatie tussen de bezoeker en de vrouwelijkheid van Ivanka. Dat moet een inzicht geven in de vraag of we niet medeverantwoordelijk zijn voor de manier waarop Ivanka die verschillende rollen speelt."

"Vrouwelijkheid en feminisme worden meestal tegenover elkaar gebruikt. De meeste vrouwen kiezen voor een van beide kanten. Maar het interessante aan Ivanka is dat zij erin slaagt beide werelden te verzoenen. Terwijl andere vrouwen daarmee worstelen, is het eindresultaat bij Ivanka ongewoon en interessant."

"Het is niet zo dat de kruimels naar haar persoonlijk gegooid worden. Ze worden gegooid, zodat zij die met een stofzuiger kan verwijderen. Misschien lijkt het alsof je meewerkt aan het onderwerpen van een vrouw in een huishoudelijke taak, maar voor mij gaat het verder dan dat. Vooral hoe de bezoeker zich voelt, interesseert me. Wat doet hen besluiten om zich op deze manier met dit vrouwelijk wezen in te laten? Waarom gooit iemand kruimels en hoe reageren de anderen, die geen kruimels gooien, daarop?"

"Hoe goedkoop onze waardering voor Ivanka is, dat wil ik met de kruimels duidelijk maken. Maar ook dat ze graag dingen opruimt. Je kan er echt wel verschillende interpretaties aan geven."

Meest gelezen