Videospeler inladen...

Markante plekken: na 40 jaar leegstand een nieuw begin voor de Weylerkazerne in Brugge 

In de reeks "Markante plekken" gaat onze fotograaf Alexander Dumarey elke week op zoek naar een opvallende plaats met een verhaal. Soms bekend, soms vergeten. Soms druk, soms verlaten. Maar allemaal hebben ze een boeiende geschiedenis. Vandaag: de Weylerkazerne in Brugge.

Pal in het centrum van Brugge, op amper 700 meter van de Markt, staat al bijna 40 jaar een groot pand te verkommeren: de Weylerkazerne. Na jaren leegstand krijgt het complex binnenkort een nieuwe bestemming.

In 1626 wordt in Brugge een Theresianenorde gesticht. Nadat de zusters 40 jaar op verschillende plaatsen hebben verbleven, koopt de kerkfabriek in 1667 een terrein aan de Ezelstraat. Hier stampt de toenmalige priorin, Marie-Louise van de Heilige Theresia, een  gloednieuw klooster uit de grond. Daar komt later nog een  kerk bij.

Onder het bewind van keizer Jozef II worden in 1783 de "nutteloze" contemplatieve kloosters afgeschaft. De Theresianen worden uitgezet en een Apostolinnengemeenschap neemt hun plaats in. In 1804, tijdens de Franse periode, worden ook zij uit het klooster gezet. Het gebouw is nu nationaal bezit en wordt prompt ingericht als militair hospitaal.

42 jaar later, in 1846, verhuist het hospitaal naar een ander klooster. Daarna krijgt het oude Theresianenklooster een nieuwe invulling: het complex wordt omgebouwd tot infanteriekazerne en er komt een extra verdieping bovenop. Na de Eerste Wereldoorlog krijgt het gebouw de naam waaronder het bekend zal blijven: de Weylerkazerne. Vernoemd naar een majoor die in 1917 in Zarren sneuvelde.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt de kazerne eerst door de Duitsers en daarna door de Geallieerden bezet. Na de oorlog wordt het gebouw opnieuw in dienst genomen als legerkazerne. Zo doet de latere premier Leo Tindemans er nog zijn legerdienst.

In 1960 verlaat het leger de kazerne en vinden verschillende provinciediensten er tijdelijk onderdak. Begin jaren 80 komt het gebouw leeg te staan. Het verandert verschillende keren van eigenaar, tot het in handen komt van een Zwitserse investeerder. Hij wil er een hotel van maken, maar weet bij aankoop niet dat er een hotelstop geldt in de Brugse binnenstad. Van de plannen komt niets in huis en de kazerne blijft leegstaan. Intussen takelt het gebouw steeds verder af.

Vanaf 2007 wordt het gebouw ingepalmd door een krakerscollectief. Zijn organiseren de daaropvolgende tien jaar onder andere optredens en tentoonstellingen in het pand. 

In 2015 is er nieuwe hoop voor de Weylerkazerne. Het gebouw komt in handen van VDD Project Development. Zij willen de kazerne ombouwen tot woonproject. De werkzaamheden gaan september dit jaar van start. Het 17e eeuwse klooster blijft bewaard, maar de recentere kazerneverdieping wordt vervangen door twee verdiepingen met appartementen. 

Volg onze fotograaf op Instagram en Facebook

Meest gelezen