Meer "alleenwoners", maar ruimte voor hen is schaars

De woningbouwmarkt speelt nog niet goed genoeg in op de veranderende samenstelling van huishoudens in België, vindt Johan Rutgeerts, urbanoloog aan de KU Leuven. Er zijn volgens hem niet genoeg woningen om deze steeds grotere groep mensen onderdak te kunnen bieden.

Uit de recentste statistieken van de federale overheid blijkt dat één op de drie Belgen alleen woont, in Brussel is dat zelfs bijna de helft. En die aantallen blijven stijgen. "Daar moet je op in kunnen spelen. Maar woningen van 50 tot 65 vierkante meter zoals in Scandinavische landen zijn er in België nog niet echt te vinden", zegt hij.

"Vroeger woonden we in huizen van 90 vierkante meter. Dat is al lang niet meer zo. Dus we zien wel dat de ruimtes van woningen steeds kleiner worden. Maar de markt speelt nog niet echt duidelijk in op de gezinsverdunning."

Woningbouwverenigingen verdienen meer aan woningen voor gezinnen

Johan Rutgeerts

Op safe spelen

"De bebouwde omgeving gaat niet zo snel als dat de bevolking evolueert", zegt Rutgeerts.

"Woningbouwverenigingen verdienen meer aan woningen voor gezinnen. Grotere huishoudens hebben immers meer te besteden. En dus spelen ze in ons land nog vooral op safe en is het woningbestand vooral gericht op gezinnen."

Op 1 januari 2018 telde België volgens het Belgische statistiekbureau Statbel bijna vijf miljoen particuliere huishoudens. 35% van hen waren alleenstaanden. Dat betekent dat het aantal eenpersoonshuishoudens in vergelijking met vorig jaar met 1,3% is toegenomen. 

De nieuwbouwmarkt voor alleenstaanden moet hier nog een beetje op gang komen

Johan Rutgeerts

Op die tendens mag de overheid en woningbouw meer inspelen, vindt Rutgeerts. "Er moet meer worden geïnvesteerd in de sociale woningbouw. De nieuwbouwmarkt voor alleenstaanden moet hier nog een beetje op gang komen. De woningen die er zijn, zijn nog altijd veel te duur."

Steden

Vooral in de grote Belgische steden, zoals Antwerpen en Brussel, kiezen mensen er voor om alleen te wonen. Rutgeerts zegt dat vooral Brussel goede stappen zet voor singles. "Daar heeft men politiek gevoerd om appartementen neer te zetten en te bouwen voor alleenwoners die van plan zijn er voor langere tijd, zoals vijftien jaar, te blijven." Volgens hem is het dan ook niet gek dat juist daar veel alleenstaanden wonen.

De kostprijs in steden ligt hoger dan daarbuiten. Die kosten moeten verrekend worden en dus is wonen voor alleenstaanden in de stad vaak te duur. "Maar in Brussel worden dus wel stappen gezet om een klimaat te creëren dat goed voor hen is."

Maar stappen moeten er nog zeker wel gezet worden, vindt Rutgeerts. "De achterblijvende markt en de overheid mag dus echt veel meer investeren in goede woningen voor de alleenwoners. Zoals het nu gaat, is het niet voldoende."

Meest gelezen