Callamard (midden)  Cavusoglu (rechts)

Moord op Khashoggi "gepland door en voor Saudi-Arabië"

De moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi vorig jaar in oktober in het consulaat in Istanbul, Turkije, is gepland en uitgevoerd door Saudische agenten. Dat is de conclusie van een onderzoek door de Verenigde Naties. De VN-onderzoekers hebben inzage gekregen in het bewijsmateriaal van de Turkse inlichtingendiensten.

VN-rapporteur voor buitengerechtelijke executies Agnès Callamard is net teruggekeerd van een missie in Turkije om licht te werpen op de dood van de regeringskritische journalist in het Saudische consulaat in Istanbul op 2 oktober. Callamard beklemtoont in een communiqué dat de "brutale moord" "voorbedacht" was en een "schending van het meest fundamentele recht, het recht op leven".

Ze haalt ook uit naar het gebruik van "diplomatieke onschendbaarheid" om helemaal "ongestraft" een moord te plegen. Callamard zegt dat Saudi-Arabië de Turkse inspanningen om een "prompt, diepgaand en onafhankelijk onderzoek te voeren serieus heeft gedwarsboomd en ondermijnd".

Vier maanden na de dood van de journalist is zijn lichaam nog steeds niet gevonden. Riyad heeft de moord in de schoenen geschoven van "ongecontroleerde elementen".

Begin januari is in Saudi-Arabië een proces tegen 11 verdachten begonnen. De procureur-generaal heeft tegen 5 van hen de doodstraf geëist.

Saudische kroonprins zei in 2017 "een kogel" te zullen gebruiken tegen Khashoggi

De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman heeft in 2017 gezegd dat hij "een kogel" zou gebruiken tegen journalist Jamal Khashoggi, als die laatste niet ophield met zijn kritiek tegen Saudi-Arabië. Dat schrijft de New York Times.

Volgens de krant zou de kroonprins tegen een van zijn naasten, Turki Al-Dakhil, in 2017 gezegd hebben dat als Khashoggi niet vrijwillig naar Saudi-Arabië zou terugkeren, dat dan maar met geweld moest gebeuren en hij bereid was om "een kogel" te gebruiken.

De conversatie zou onderschept zijn door de Amerikaanse inlichtingendiensten, die momenteel verschillende jaren van telefooncommunicatie en sms-en van de kroonprins aan het doorzoeken zijn, aldus de New York Times.

Meest gelezen