Nieuwe stakingsdreiging bij luchtverkeersleider skeyes

Er dreigen stakingen bij luchtverkeersleider skeyes, het vroegere Belgocontrol. De christelijke vakbond heeft een stakingsaanzegging ingediend. Acties zijn mogelijk vanaf 23 februari. Het bedrijf bevestigt dat het de aanzegging heeft ontvangen, en reageert 'not amused'.

Aanleiding van de sociale onrust is ontevredenheid bij het personeel over een heleboel dossiers, onder meer over de aanvragen rond loopbaanonderbreking. Of er effectief acties volgen, hangt nu af van het antwoord van de directie, zegt Kurt Callaerts, sectorverantwoordelijke van ACV-Transcom.

In totaal heeft ACV een 25-tal punten in de aanzegging opgenomen. Naast het dossier van de loopbaanonderbreking gaat het onder meer om benoemingen en premies, maar ook over een nieuw opleidingscentrum in Steenokkerzeel. De vakbond heeft vragen bij de transparantie van de joint venture.

Skeyes heeft bevestigd dat het de aanzegging heeft ontvangen. Er zullen vanaf volgende week verzoeningsvergaderingen plaatsvinden, zegt woordvoerder Dominique Dehaene. Skeyes is 'not amused' met de aanzegging. "Hoogst ongebruikelijk", klinkt het bij het bedrijf. "Enkel ACV heeft een aanzegging ingediend, op basis van een financiële eisenbundel." De vakbond vraagt ook binnen de maand een oplossing, terwijl onderhandelingen over zo'n dossiers normaal langere tijd in beslag nemen, luidt het.

Eventuele acties zijn dus mogelijk vanaf 23 februari. Dan komt ook de krokusvakantie in zicht, een drukke periode op de luchthavens.

De vakbonden hebben ook al een aanzegging ingediend voor volgende woensdag, de dag van de nationale staking. De nieuwe dreiging staat daar los van. Skeyes betreurt dat de aanzegging volgt op de geplande acties van volgende woensdag. Twee mogelijke acties kort op elkaar zijn niet in het voordeel van de reiziger, klinkt het.

Meest gelezen