Frans-Duitse onenigheid over pijpleiding Nord Stream 2 voorlopig van de baan  

De lidstaten van de Europese Unie hebben een voorlopig akkoord bereikt over de regulering van Nord Stream 2. Dat is een gaspijpleiding die van Rusland naar Duitsland loopt door de Baltische Zee, en gebouwd wordt door het Russische bedrijf Gazprom. Nu zullen onderhandelingen starten met het Europees Parlement over een verstrenging van de regels voor gastransport vanuit derde landen, zoals Rusland. Dit zou als gevolg hebben dat de pijpleiding van Gazprom onder Europese regelgeving valt. 

Gisteren raakte bekend dat Frankrijk strengere normen eiste voor gastransport vanuit derde landen. Dat zou het Nord Stream 2 -project in het gedrang kunnen brengen. Vandaag zijn de twee landen tot een compromis gekomen, dat daarna op een vergadering van de EU-ambassadeurs is goedgekeurd door alle Europese lidstaten.

Er zal nu overleg starten met het Europees parlement. De nieuwe Europese regels gaan over prijstransparantie, toegang voor derde bedrijven tot infrastructuur en de verplichte opsplitsing van activiteiten van leveranciers en netwerkbeheerders. 

Als de verstrenging van de regels goedgekeurd wordt, zal dat extra complicaties opleveren voor Nord Stream 2. Gazprom zal dan niet meer de enige operator van de pijpleiding zijn, en zal zich moeten houden aan Europese regelgeving. 

Project al langer omstreden

De pijpleiding zorgde al eerder voor onenigheid binnen Europa. Oost-Europese landen zoals Polen en de Baltische staten zijn erg gekant tegen het project, omdat het Europa afhankelijker zou maken van Russisch gas. Nord Stream 2 ondermijnt volgens die landen ook de positie van Oekraïne als transitland. 

Ook Amerika is geen voorstander van het project. President Donald Trump zei vorig jaar nog op een NAVO-top dat de pijpleiding van Duitsland een gevangene van Rusland maakt.  Nord Stream 2 remt ook de verkoop van Amerikaans LNG (Liquefied Natural Gas) aan Europa af, wat niet in het voordeel van de Amerikanen speelt.

De Nord Stream 2-pijpleiding wordt aangelegd parallel aan de Nord Stream-pijpleiding, die al in werking is.

Bondskanselier Angela Merkel zei gisteren na een bijeenkomst met de Visegrad-landen (Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije) dat Duitsland niet afhankelijk zal worden van Russisch gas door de pijpleiding, als het blijft inzetten op diversificatie van energieleveranciers. Merkel benadrukte eveneens het belang van de status van transitland voor Oekraïne.

Meest gelezen