"Obama maakte het verschil: je moet in jezelf blijven geloven!"

Het was een ontmoeting die indruk maakte, 10 jaar geleden. Julio Osegueda wist op 10 februari 2009 met zijn enthousiasme geen blijf toen hij tijdens een meeting in Fort Myers, in de Amerikaanse staat Florida, een vraag aan president Barack Obama mocht stellen. "Een ongelooflijk gevoel, zo goed als toen ik een Playstation 3 als kerstcadeau kreeg", omschreef de toen 19-jarige student dit moment, waarvan de beelden snel viraal gingen. De boodschap die Obama hem meegaf, ervoor blijven gaan, liet hij zich graag welgevallen, zo blijkt nu.

Tijdens de meeting in Fort Myers merkte Obama een tiener op die met zijn pet stond te zwaaien. Toen hij hem aanduidde voor een allerlaatste vraag, bleek die plots helemaal overmand door enthousiasme: "Het is zo’n voorrecht om u hier te mogen ontmoeten. Bedankt om hiervoor tijd te maken. Oh gracious God, nogmaals bedankt."

Hij maakte zich bekend als Julio Osegueda, die wel eens wilde weten wat het beleid van de president voor hem in petto had, nu hij al 4 jaar lang zwoegde in een slecht betaalde job bij McDonald’s. Tijdens het antwoord van Obama, die onder meer verwees naar de hervormingen in de gezondheidszorg en zei dat de jongeman trots moest zijn op de manier waarop hij bezig was, bleef de 19-jarige Osegueda, die hoopte op een carrière in de media, uiterst enthousiast. De beelden gingen vervolgens via sociale media de wereld rond en werden miljoenen keren bekeken:

Onmiddellijk na het viraal gaan werd Osegueda geïnterviewd door diverse nieuwsmedia, onder meer Naples Daily News: "Ik ging compleet uit mijn dak, zo blij was ik. Het leek allemaal als in een droom. Ik heb nooit zo’n ongelofelijk gevoel gehad tijdens mijn leven. Ik had nooit gedacht dat ik de president ooit persoonlijk zou kunnen aanspreken. De president voor wie ik zelf gestemd had. Dit is een dag die in mijn geschiedenisboek zal terechtkomen."

"Het heeft me vooral verheugd dat ik andere Amerikanen heb kunnen vertegenwoordigen, die zich in dezelfde positie bevinden als ik. Mensen die al zolang ergens werken en daarvoor nauwelijks tot geen voordelen hebben, alleen het feit dat ze slecht betaald worden. En het antwoord van Obama was zo’n motivatie voor mij. Dat er uiteindelijk wel succes om de hoek loert, zolang je maar blijft proberen."

Ik krijg nu kansen die ik anders nooit had gekregen

"Ik had nooit gedacht dat dit zulke grote gevolgen zou hebben voor mij. Een baseballteam contacteerde me om verslag uit te brengen over zijn wedstrijd. Ik heb 3 aanbiedingen gekregen van plaatselijke radiostations om daar als stagiair te beginnen."

Een jaar later keek hij op Naples Daily News als volgt terug op alle heisa, nadat hij zijn studies even 'on hold' had moeten zetten om opnieuw geld in het laatje te krijgen. Intussen werkte hij wel aan een carrière als dj. Osegueda: “Ik krijg nu kansen die ik anders nooit had gekregen. Zoals het feit dat ik nu iedere woensdagavond dj mag zijn in een populaire dansclub hier. Die vraag aan Obama heeft een wereld van verschil gemaakt. Maar je moet blijven volhouden en in jezelf blijven geloven."

Dat deed de jongeman alvast en hij vervolledigde intussen zijn studies aan de Edison State College, waar hij een diploma in de communicatiewetenschap behaalde. Maar het was vooral als dj, onder de naam DJ Julz(-Hoolz) dat hij zich professioneel verdienstelijk maakte. Zo is hij dj in diverse dansclubs in Fort Myers en is hij te horen op lokale (internet)radiostations als ShaqFu Radio. Bovendien verzorgt hij de muziek op de passagiersschepen van de Amerikaanse rederij "Carnival Cruise lines".

Als dj ontmoette hij intussen diverse muzikale beroemdheden, zoals Shaggy, Wyclef Jean en Sean Paul (zie foto’s hier beneden)

Op Facebook deelt de nu 29-jarige Osegueda nog altijd volgend citaat: "No pain no gain. Practice makes perfect. Pain is weakness leaving the body."

Meest gelezen