Provincie Antwerpen schaft fuifbussen af

Het nieuwe Antwerpse provinciebestuur maakt komaf met de bussen die jongeren gratis en veilig naar huis brengen na een fuif. Jeugdbewegingen en oppositie reageren ontgoocheld.

"De fuifbussen zijn vanaf 2020 een aflopend verhaal voor de provincie," zegt gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA) aan Radio 2 Antwerpen. "De reden is simpel: provincies zijn niet langer bevoegd voor jeugd en dus kunnen we de bussen niet meer financieel ondersteunen." Onbegrijpelijk reageert oppositielid Inga Verhaert (sp.a) "Negen jaar lang brachten fuifbussen jongeren veilig van en naar afgelegen fuiven of tenten. De provincie heeft nog altijd de bevoegdheid mobiliteit en kan de bussen op die manier perfect laten rijden. Ik begrijp niet dat N-VA en CD&V collectief vervoer afschaffen op een moment waarop duizenden jongeren op straat komen voor het klimaat," besluit de socialistische politica. De provincie benadrukt dat de bussen die al aangevraagd zijn nog altijd zullen rijden. "De afspraken die er zijn komen we na. We gaan alle jeugddiensten duidelijk maken dat het vanaf volgend jaar gedaan is," zegt gedupeteerde Lemmens (N-VA). "Misschien kunnen de gemeentebesturen onze taak overnemen," besluit hij.

Chiro bezorgd

Bij jeugdbewegingen en fuiforganisatoren is er weinig begrip. "Dit is een zeer spijtige beslissing van de provincie," reageert Henk de Bruijn van de Chiro in Meer. "Wij gebruiken de fuifbussen al jaren als wij iets organiseren en dat was steeds een succes," vertelt hij in Start Je Dag. "Bij onze vorige fuiven reden er zelfs twee bussen rond in de streek om jongeren veilig naar huis te brengen." De Chiro in Meer hoopt dat de bussen zoals gepland zullen rijden bij hun jaarlijkse paasfuif. "Wij wachten af of de provincie zal doen wat ze beloofd heeft. Anders gaan we met het gemeentebestuur spreken om zeker fuifbussen te hebben," zegt de Bruijn.  

Meest gelezen