Videospeler inladen...

SP.A-voorzitter Crombez: "Onze plannen zijn gefinancierd"

SP.A-voorzitter John Crombez zegt in "Terzake" dat hij het geld heeft om de plannen van zijn partij voor de pensioenen en de gezondheidszorg te betalen. Crombez wil het begrotingstekort verkleinen maar wil ook investeren in pensioenen en gezondheidszorg.

Vandaag is aan het licht gekomen dat het begrotingstekort dit jaar zal oplopen tot 1,7 procent. "Het tekort is miljarden groter dan de regering heeft gezegd", stelt Crombez. "De maatregelen die genomen werden door Johan Van Overtveldt zijn niet realistisch, die gaan niet opbrengen. In het parlement werd dat allemaal weggelachen, maar het blijkt nu toch zo te zijn. De regering zit dus met een veel groter begrotingstekort en de slechts groeiende economie."

De vraag is nu hoe de SP.A dat begrotingstekort denkt aan te pakken. "Het begrotingstekort moet kleiner maar niet meteen naar een evenwicht. Als je niet naar nul gaat, dan moet je productieve investeringen doen. Dat zegt ook het VBO en de Nationale Bank. Een tweede doel zou moeten zijn om de bestaande uitgaven in de begroting zeer kritisch te bekijken. Wij blijven er bij dat de grote bedrijven eerlijk moeten bijdragen. Wij willen een minimumbelasting voor de multinationale bedrijven

De SP.A heeft grote plannen voor de pensioenen voor 2,5 miljard euro en de gezondheidszorg voor 2 miljard euro. Een deel van dat geld wil Crombez halen bij grote bedrijven zoals Electrabel, dat van de regering een geschenk van 1 miljard heeft gekregen en van de grote farmabedrijven die 600 miljoen onterecht hebben gekregen. Wij willen een minimumbelasting voor de multinationals."

"Onze plannen zijn gefinancierd", zegt Crombez. Het Planbureau is momenteel bezig om ze te berekenen. Als we zeggen dat de kleinste pensioenen omhoog moeten, dan moeten de grootste pensioenen meer bijdragen. Het zal altijd een combinatie zijn van belastingen en besparingen.  

Meest gelezen