Radio 1/Touché

Stefaan Degand gaat de opera in

In Antwerpen gaat op 1 mei "Macho" in première, een kameropera van componist Robert Groslot. Stefaan Degand wordt één van de operazangers. Degand is bekend van theater, heel wat televisieseries en ook als jurylid in het spelprogramma “De slimste mens ter wereld” op VIER.

Acteur Stefaan Degand gaat meespelen in “Macho”, een hedendaagse kameropera. “Macho” is een ironische knipoog naar ons romantisch beeld van de liefde, maar waar ware liefde een werkwoord is. De opera gaat op 1 mei in première in zaal Horta in Antwerpen.

Opera: wanneer tenor en sopraan de liefde willen bedrijven, maar door een bariton worden belet

“Macho” is de eerste kameropera van componist Robert Groslot. Na 120 werken voor ensembles en orkest wou Groslot een Vlaamse opera met veel humor schrijven, een muzikale komedie met nieuwe klassieke muziek.

In samenwerking met theatermaker Thomas Janssens en creatief producent Ralph Broos werd het een romantische, zwarte komedie.  De opera volgt een periode uit het leven van een pril koppel: Kitty en Klaus. Ze zijn op zoek naar de ware liefde. Het verhaal schetst de communicatieproblemen tussen man en vrouw. 

(Lees verder onder de foto)

Stefaan Degand is geen onbekende. Als acteurs is hij vooral te zien in theaters, films en televisieseries. Voor Degand is opera echter geen stap in het onbekende. Hij volgde een operaopleiding aan het conservatorium en bracht reeds klassieke recitals van Mozart en Brahms. Degand zong ook al in een aantal opera's (Leven in Hel - Ramsey Nasr, Décap - Vooruit, Urt - Brugge 2002, Sweetheart Come - Nazomerfestival Zeeland 2004).

Als fervent liefhebber van klassieke muziek is dit voor Degand een mooie nieuwe uitdaging. In “Macho” staat hij bovendien naast straf operagezelschap. Sopraan Liesbeth Devos en tenor Stefan Cifolelli nemen het op tegen het baritongeweld van Degand en een 7-koppig ensemble. 

Macho: tegengestelden trekken elkaar aan

Kitty en Klaus zijn twee heel verschillende mensen. Ze geloven in romantische liefde maar hun zoektocht gaat niet over rozen. Kitty stapt gulzig door het leven. Zij is een sprankelende, levenslustige vrouw en wil de liefde elke dag savoureren. Klaus is een verlegen introvert die zijn dagen slijt in zijn beddenwinkel ‘Droomland’. Hij is een trouwe, grijze muis die wegdroomt van romantische liefde. Als ze mekaar ontmoeten, gebeurt er iets: opposites attract. Ze starten een relatie, maar die gaat al snel bergaf. De andere karakters geven naar hartenlust commentaar en adviezen aan het koppel. Er lopen aardig wat macho’s rond in de wereld van Kitty en Klaus, maar die snappen ook niets meer van de liefde...

“Macho” is een productie van productiehuis Deep Bridge en gaat op woensdag 1 mei 2019 in première in zaal Horta in Antwerpen.

Meest gelezen