2018 Invision

Radiohead-zanger Thom Yorke vergelijkt Brexit met "de eerste dagen van het derde rijk" in opvallend statement

Thom Yorke, leadzanger van Radiohead, is niet mals voor de conservatieve Britse premier Theresa May, en voor de harde brexiteers. Vooral om het lot van de vele Europeanen die in het Verenigd Koninkrijk werken, maakt hij zich grote zorgen. Theresa May heeft veel leed en moedeloosheid veroorzaakt bij die Europeanen in het Verenigd Koninkrijk, zegt Yorke in een tweet. 

Volgens Yorke misbruikt May haar positie om chaos te veroorzaken. Ze pest miljoenen buitenlanders die in Groot-Brittannië wonen omdat ze de brexit beschouwt als een politieke buitenkans. Yorke vergelijkt de regeringspolitiek en het gedrag van de radicale brexiteers met wat gebeurde tijdens de eerste dagen van het Derde Rijk. 

De kritische zanger verwijst ook naar de periode toen Therese May nog minister van Binnenlandse Zaken was. Toen al stelde ze zich vijandig op tegenover buitenlanders, ook uit de Europese Unie. Ze intimideerde die mensen, zegt Yorke. En het zal nu alleen maar erger worden, voorspelt hij. 

Niemand heeft voor Theresa May gestemd om haar de toestemming te geven om de rode dubbeldekbus met van angst schreeuwende passagiers over de kliffen te rijden 

Radiohead

Thom Yorke (°1968) is het boegbeeld van Radiohead, al jaren een van de invloedrijkste rockbands. Hij is ambassadeur van Friends of the Earth, bekend van de campagne om de uitstoot van broeikasgas te beperken. Zijn allereerste song, "Mushroom cloud", ging over een nucleaire ontploffing. Na een verkeersongeval waarin zijn vriendin zwaar gewond raakte, schreef hij liedjes tegen het gebruik van auto's. Yorke is vegetariër. Radiohead brak definitief door in de jaren 90 met "Creep" en "Karma police". 

Meest gelezen