Met uitstel 5G dreigt België alweer een digitale speedboot te missen

Door financieel gekibbel schuift de overheid het startschot voor 5G op de lange baan. Daarmee dreigt België alweer een belangrijke digitale evolutie te missen. Wat ons duur komt te staan.

opinie
Frederik De Bosschere
Frederik De Bosschere laat voor vrtnws.be tweewekelijks zijn licht schijnen over verrassingen of tegenslagen in de wondere wereld van de digitale technologie.

De verschillende overheden raakten het vorige week niet eens over de verdeling van de inkomsten uit de veiling van 5G-frequenties. Terwijl de VS en China deze communicatietechnologie nu al aan het uitrollen zijn (met het oog op volledige dekking in 2020), zullen we hier pas beginnen ná de verkiezingen. Dat Belgisch bekvechten om de centen zal ons land duur komen te staan.

5G?

5G is de opvolger van 4G, dat ons van mobiel internet voorziet. Door zo'n 200 keer sneller te zijn, zal 5G niet alleen onze smartphones vleugels geven, bijvoorbeeld om massaal HD-video te verslinden op de trein, of tijdens sportwedstrijden meteen een 360° replay te bekijken.

Het moet er vooral voor zorgen dat meer toestellen dan ooit tevoren met het internet kunnen communiceren. Om zelfrijdende wagens met elkaar te laten praten. Of de locatie te volgen van dingen op bouwwerven, luchthavens of in de logistieke keten. Door bliksemsnel data uit sensoren te capteren of vanop afstand machines te besturen, is het een hoeksteen van het ziekenhuis of de fabriek van de toekomst. Om slimme steden te maken hebben we vooral snel en betrouwbaar mobiel internet nodig.

Is het dat maar?

Niet overtuigd dat dit voor grote doorbraken zal zorgen? Dat is normaal. Als mens miskijken we ons steevast op de impact en snelheid van grote innovaties. We denken dat het gewoon verder kabbelt, dat morgen gewoon meer van gisteren brengt, als een rechte lijn die we doortrekken. We zien de golf niet die ons te wachten staat, de ‘hockeystickcurve' die ons pijlsnel omhoog zal katapulteren. 

Innovatie in België moet even on hold, tot na het volgende formatiespektakel.

Een voorbeeld? Met e-commerce heeft België al eens zo’n digitale speedboot gemist. Online shoppen was lang een verwaarloosbaar verschijnsel. Iets voor avontuurlijke zielen op zoek naar koopjes in de verre uithoeken van het internet. Gevolg: geen kader voor gecreëerd. Geen signaal gegeven aan retailers en dienstverleners om ervoor te gaan. Wat nu neerkomt op miljarden euro’s die naar het buitenland stromen.

Door het startschot voor 5G uit te stellen, dreigt dit scenario zich te herhalen. Het is een signaal richting getalenteerde Belgische bedrijven dat ze hun ambitieuze plannen beter even opbergen. En het maakt ons land minder aantrekkelijk voor buitenlandse spelers door niet tijdig te investeren in infrastructuur.

Nee. Innovatie in België moet even on hold, tot na het volgende formatiespektakel. Alsof vooruitgang de verkiezingscyclus volgt. 

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen