Verwendung weltweit, usage worldwide

Het wordt een stormachtige zondag: felle rukwinden en bakken regen

Het wordt een stormachtige dag. Het KMI waarschuwt tussen 7 uur en 22 uur voor rukwinden tot 80 kilometer per uur. Er wordt ook veel regen verwacht: zo’n 20 liter per vierkante meter.

Was het weer gisteren nog redelijk rustig en buiig, dan is het sinds afgelopen nacht weer om geen hond door te jagen. Er kwam een stevige depressiekern aan, van boven de Noordzee. 

De eerste rukwinden kwamen afgelopen nacht aan, met snelheden tot 80 kilometer per uur. Ondertussen zijn ook de hemelsluizen opengegaan. Vandaag zal er zo'n 20 liter water per vierkante meter vallen in Laag- en Midden-België. In Hoog-België op sommige plaatsen zelfs 40 liter, gecombineerd met felle wind en temperaturen rond 9 graden.

Beter weer op komst

Morgen wordt een overgangsdag, die met een temperatuur van zo’n 7 graden weliswaar ietsje kouder wordt, maar ook stilaan droger. Dinsdag wordt het grotendeels droog en vanaf woensdag is het helemaal droog en wordt het stilaan ietsje warmer, tot 12 graden eind volgende week. Na deze doorweekte zondag is er dus vrij aangenaam, rustig en droog weer op komst.

Wegens de verwachte weersomstandigheden blijft code geel van kracht. Ook het nummer 1722 blijft geactiveerd voor niet-dringende interventies voor stormschade. Bedoeling is de noodnummers te vrijwaren die bestemd zijn voor echte spoedgevallen (112 voor de brandweer en ziekenwagens en 101 voor de politie).

Brusselse parken gesloten

Leefmilieu Brussel heeft beslist dit weekend de parken in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest te sluiten vanwege het voorspelde weer en raadt af om grote groene zones zoals parken en bossen te bezoeken. Ook adviseert de instantie niet te dicht te komen bij bomen bij krachtige windstoten.

Na het weekend zullen de parken die gesloten werden, een grondige inspectie ondergaan, schoongemaakt en beveiligd worden, alvorens morgen de deuren opnieuw te openen. Andere parken blijven dit weekend wel open, maar bezoekers krijgen waarschuwingen bij de ingang en door parkwachters.

In het centrum van Antwerpen zijn enkele straten preventief afgesloten, namelijk de Van Ertbornstraat en de Plantin en Moretuslei. 

Meest gelezen