Videospeler inladen...

Verdachte kluizenkraak mag vrijgelaten worden, parket gaat in beroep

Het parket gaat in beroep tegen de beslissing van de raadkamer om de eerste verdachte van de kluizenkraak in Antwerpen vrij te laten. Daardoor blijft de verdachte voorlopig in de cel. Volgens de advocaat van de verdachte zijn "zijn rechten van verdediging geschonden". Intussen is ook een derde verdachte van de kraak aangehouden door de onderzoeksrechter.

Woensdag werd een eerste verdachte van de spectaculaire kluizenkraak in Antwerpen gevat. 

Het ging om een man van 27, die in Antwerpen woonde en Georgische roots had. De speurders kwamen de man op het spoor door een slijpschijf die werd gevonden in de tunnel aan de bank. Dat was zo'n uniek model, dat de eigenaar kon worden getraceerd. De slijpschijf kon vermoedelijk aan de man worden gelinkt via de winkel waar ze werd gekocht.

Vanmorgen moest de man voor de raadkamer verschijnen. Die besliste dat hij vrijgelaten mocht worden. "Er zijn onvoldoende aanwijzingen van schuld. De rechten van de verdediging zijn bovendien geschonden, gelet op de procesvoering in de media", zegt zijn advocaat Sahil Malik. Volgens onze informatie heeft dat te maken met het feit dat er twee nieuwe verdachten opgepakt zijn, van wie verschillende media melden dat ze verklaringen hebben afgelegd. Die verklaringen zouden nog niet in het dossier zitten dat de advocaat kon inkijken. 

De rechten van de verdediging zijn geschonden, gelet op de procesvoering in de media

Sahil Malik - advocaat

Het parket gaat wel in beroep gaan tegen de beslissing van de raadkamer. De verdachte komt voorlopig dus niet vrij. Het is nu aan de kamer van inbeschuldigingstelling om zich binnen de twee weken te buigen over de zaak.

De 45-jarige Georgiër die gisteren opgepakt werd, is intussen ook door de onderzoeksrechter aangehouden. Hij is de vader van de eerste verdachte. 

Spectaculaire kraak

Het was hét nieuws van het weekend: de kluizenkraak bij het bankkantoor van BNP Paribas Fortis op de Belgiëlei in Antwerpen. Via tunnels die verbonden waren met de riolering raakten de dieven tot in de kluizenzaal. Daar kraakten ze 20 tot 30 kluizen. Wat de precieze buit is, is nog niet geweten. 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen