De 67-jarige Thaise prinses Ubol-ratana Mahidol

Thaise koning ziet kandidatuur van prinses voor premierschap niet zitten 

De Thaise koning Maha Vajiralongkorn noemt de openlijke kandidatuur van zijn oudere zus voor het premierschap 'ongepast en ongrondwettelijk'.  Wellicht mag de Thaise prinses al een kruis maken over haar politieke carrière voor die goed en wel begonnen is.

De  67-jarige prinses  Ubol-ratana Mahidol  verraste de natie door haar kandidatuur aan te kondigen bij de parlementsverkiezingen die volgende maand in Thailand plaats vinden.  De zus van de koning zag het meteen groot en voegde daar aan toe dat ze premier wou worden.  Bovendien zei de prinses dat ze op de lijst wou staan van de partij die niet gesteund wordt door de Thaise legertop.  Thailand is officieel een constitutionele monarchie maar de legertop heeft er de politieke macht in handen.

Koning Maha Vajiralongkorn heeft nu geprobeerd de delicate politieke crisis te ontmijnen, door openlijk zijn afkeur uit te spreken voor de politieke ambities van zijn zus.  De koning zei dat een lid van de koningsfamilie niet zomaar in de politiek kan gaan, omdat dat in strijd is met de tradities en cultuur in Thailand.  Wellicht zal een verkiezingscommissie de kandidatuur van de prinses  schrappen.

Meest gelezen