Bert Anciaux dan toch geen SP.A-lijsttrekker in Brussel, Hannelore Goeman neemt zijn plaats in 

Bert Anciaux zal dan toch niet de SP.A-lijst in Brussel trekken voor de Vlaamse verkiezingen van 26 mei. "Na lang piekeren heb ik beslist te verzaken aan het lijsttrekkerschap", aldus Anciaux. Brussels parlementslid Hannelore Goeman neemt de plaats van Anciaux in.

Een kleine drie weken geleden werd nog bekendgemaakt dat Bert Anciaux (59) de Brusselse SP.A-lijst voor het Vlaams Parlement zou trekken. Maar Anciaux trekt zich nu terug na enkele persoonlijke reflecties over zijn toekomst. "Geen gemakkelijke beslissing. Maar wel een beslissing die is ingegeven door vele positieve keuzes", schrijft Anciaux in een Facebookbericht.

Anciaux wil zich onder meer kunnen blijven inzetten voor de ouderen in de Overbron, een woonzorgcentrum in Neder-over-Heembeek waar hij afgevaardigd bestuurder is.  "Nu naar het Vlaams Parlement gaan, is onze mensen hier in de steek laten. En dat kan ik niet." Daarnaast wil Anciaux naar eigen zeggen ook meer tijd vrijmaken voor zijn familie.

De SP.A, de partij van Anciaux, vindt het "heel eerlijk en eervol van Bert Anciaux dat hij openlijk nadenkt, niet vasthoudt aan zijn lijsttrekkerschap en zijn plaats aan iemand anders laat wanneer hij zich niet meer voor 100 procent ziet gaan voor een bepaalde positie", aldus woordvoerder Conner Rousseau. Huidig Brussels parlementslid Hannelore Goeman (34) zal nu de lijst van de Brusselse SP.A voor het Vlaams Parlement trekken. Anciaux ruimt zo plaats voor een jonge vrouw.

Hoe de politieke toekomst van Bert Anciaux er zelf uitziet, is nog niet duidelijk. "Ik stel me ter beschikking. De partij mag me gebruiken naar goeddunken", stelt Anciaux. De voorbije jaren was hij gecoöpteerd senator voor de SP.A. "En ik wil graag, indien mijn partij dit wenst, de verdediger van de Senaat blijven", klinkt het. In de eerste plaats houdt Anciaux zich in elk geval beschikbaar voor de komende campagne.

Ik wil graag de verdediger van de Senaat blijven

Meest gelezen