Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Betoger verliest een hand bij protest van gele hesjes in Frankrijk

Voor de 13e zaterdag op rij hebben de gele hesjes weer betoogd in Frankrijk. Er waren minder manifestanten dan voorheen, maar in Parijs zijn er wel twee zwaargewonden gevallen. Ook in Italië hebben tienduizenden leden van de vakbonden betoogd tegen de regering.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn er vandaag ongeveer 12.000 manifestanten op straat gekomen in Frankrijk voor de 13e actiedag van de gele hesjes. De politie schat het aantal echter op 21.000. In Parijs zouden er 4.000 betogers op straat zijn gekomen.

De aantallen zijn lager dan enkele weken geleden, maar de acties blijven wel aanhouden. Een groot deel van de protesten verliepen vreedzaam, maar her en der kwam het wel opnieuw  tot vandalisme en geweld.

In Parijs heeft een betoger zijn hand verloren toen een traangasgranaat die hij wou teruggooien naar de politie, ontplofte. Elders was een man te zien met een bloedend gelaat, maar het is niet duidelijke welke verwondingen hij precies had.

Ook tienduizenden op straat in Rome

Had de populistische regering in Italië deze week dan lof voor de gele hesjes in Frankrijk, dan kreeg die vandaag in eigen land tienduizenden betogers tegen zich. Het ging niet om gele hesjes, maar wel om een gezamenlijke actie van de grote vakbonden.

Die verwijten de regering dat die enkel praat over grote investeringen voor groei en werkgelegenheid, maar te weinig doet. Bij de manifestanten liepen er ook mensen mee van de sociaaldemocratische oppositiepartij PDI.

Onlangs is Italië opnieuw in een recessie beland. De regering is er nog niet in geslaagd om een begroting op te stellen die tegemoet komt aan de regels van de Europese Unie en het land zit nog met een crisis bij een aantal grote banken.

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen