Videospeler inladen...

Het is vandaag "Dikketruiendag": 15e editie smeert de kuiten in voor het klimaat

Vandaag is het opnieuw Dikketruiendag: de dag dat scholen en bedrijven de verwarming een graadje minder zetten. De 15e editie staat in het teken van de "klimaatflandriens". De bedoeling is om zoveel mogelijk mensen aan te moedigen om met de fiets naar school of het werk te komen. "Smeer je kuiten in en trek de spurt aan om de klimaateffecten door autoverkeer te verminderen", luidt het.

Het is al de vijftiende keer dat het Departement Omgeving Dikketruiendag organiseert in Vlaanderen. De doelstelling is dezelfde als de voorgaande jaren: het klimaatprobleem onder de aandacht brengen en scholen, ondernemingen en overheden oproepen om te werken aan een beter en leefbaar klimaat. Met het thema van de "klimaatflandriens" zet de organisatie dit jaar de fietsers op kop.

Speciaal voor deze jubileumeditie voert weerman en ambassadeur Frank Deboosere als echte flandrien het klimaatpeloton aan. Op de affiche tekent hij als kopman present. "Op het hoogste podium van Dikketruiendag staat in 2019 de klimaatflandrien die elke dag door weer en wind naar de school of naar het werk fietst. Als Vlaanderen massaal de fiets neemt, dan daalt de uitstoot van CO2 en andere schadelijke stoffen en is er minder lawaai. Niet voor één dag, maar het hele jaar door. Fietsen is gezond en het is kostenbesparend."

Frank Deboosere, zelf fervent fietser, ziet ook geen enkele reden om de fiets niet te nemen. "Het is een fabel dat het voortdurend regent in Vlaanderen. Gemiddeld valt er maar 7 procent van de tijd neerslag. Dus als je je goed kleedt, kan je bijna altijd het Belgische weer trotseren."

Verschillende formules

Op de website van Dikketruiendag staan verschillende formules, zoals een stevige klimaatronde of een lichtere formule "Bidon Light". Wie geen goede benen heeft om naar het werk of de school te fietsen, kan de fietsers steunen met bijvoorbeeld een fietsreparatie-actie. Ook andere klimaatacties die de CO2-uitstoot verminderen, zijn welkom.

Een overzicht van alle klimaatpeletons vind je op de website www.dikketruiendag.be.

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal”: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen