Videospeler inladen...

Hoe steekt een Boeing 747 de snelweg over? Langzaam en heel voorzichtig

De Turks-Nederlandse touroperator Corendon heeft een grootscheeps project op touw gezet met een oude Boeing 747. Het afgeschreven toestel wordt van het tarmac naar een laatste rustplaats bij een hotel gerold. Daar wordt het omgebouwd tot een attractie.

Nadat het vliegtuig woensdagochtend in alle vroegte de luchthaven van Schiphol had verlaten, werd het  twee dagen in een weiland gestald. Pas afgelopen nacht, van vrijdag op zaterdag, kon de oude Boeing de A9-oversteek wagen.

Daarvoor was het alle hens aan dek: maar liefst 22 instanties moesten hun fiat geven. De snelweg werd voor de tijd van de operatie afgesloten, en lantaarnpalen en vangrails werden even aan de kant gezet. De eigenaars van de velden waar het vliegtuig door moest, zijn schadeloos gesteld voor alle ongemakken.

Er moesten ook 17 hindernissen overbrugd worden: sloten werden gedempt en tijdelijke bruggen aangelegd. Zondag komt de Boeing aan op de plaats van bestemming, in de tuin van het Corendon Village Hotel, een hotel van reisorganisatie Corendon in Badhoevedorp.

Het toestel is gestript van alle bruikbare onderdelen. Volgens Corendon, overigens erg opgelucht na deze delicate operatie over de snelweg, wordt De Boeing omgebouwd tot een "experience center", dat wil zeggen dat er een nog nader te bepalen attractie in ondergebracht zal worden.

Meest gelezen