Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek

Zijn wolven Naya of August gewond? Onderzoekers analyseren bloedspoor

Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) onderzoekt enkele bloedspatten die gevonden zijn in het leefgebied van de Limburgse wolven Naya en August. Dat schrijft de Standaard. Mogelijk is het bloed afkomstig van een wolf, "maar het kan evengoed gaan om bloed van een mens of een prooi", benadrukt Koen van Muylem van het INBO . 

Eind januari vond een boswachter enkele bloedspatten in het leefgebied van de twee Limburgse wolven Naya en August. “Bloed is toch altijd ongewoon, dus we zijn aan het onderzoeken waar dat bloed vandaan komt", zegt Koen Van Muylem van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek. 

Het bloed kan van een wolf zijn, maar evengoed is het afkomstig van een mens of een prooi. “Er zijn momenteel voor alle duidelijkheid geen aanwijzingen dat het bloed van een wolf komt. Maar aangezien de bloedvlekken aangetroffen zijn in het leefgebied van de wolf, is het toch de moeite waard om het te onderzoeken.” Het enige wat tot nu toe met zekerheid vaststaat, is dat het gaat om het bloed van een zoogdier.

Volgende week pas weten we met zekerheid of het hier om bloed van een wolf gaat. "Volgens de eerste vaststellingen gaat het niét om een wolf. “Maar dat kan nog wijzigen na een volgende analyse, nu maandag”.

Volgens de eerste vaststellingen gaat het niét om een wolf. Maar dat kan nog wijzigen na een volgende analyse, nu maandag

Koen Van Muylem, Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek

De wolven hebben een territorium van 200 tot 300 vierkante kilometer. "Dat is een enorm gebied", benadrukt Jan Loos van Welkom Wolf in "De Ochtend" op Radio 1. Hij heeft dan ook zijn bedenkingen bij het onderzoek. "De kans dat een willekeurig bloedspoor van een wolf komt, is belachelijk klein. Tenzij iemand bijvoorbeeld een aanrijding heeft gezien."

Vannacht nog een wolf waargenomen

Wat als we zeker zijn dat het om wolvenbloed gaat? “Dan weten we eigenlijk nog niets. Want we kennen wel het DNA van Naya of August, maar mogelijk gaat het om een derde wolf.  Dus om helemaal gerust te zijn moeten we wachten op camerabeelden. Maar zo ver zijn we dus nog lang niet.”

En goed nieuws voor wie ongerust is. "Vannacht is er een waarneming van één van de wolven geweest", zegt Loos. Maar mocht één van de dieren toch gewond zijn, zijn het geen goede vooruitzichten voor het paringsseizoen. 

Beluister hier het gesprek uit "De Ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen