Videospeler inladen...

Na de zomerse droogte: grondwater op veel plekken gestegen, maar nog steeds niet genoeg

De grondwaterstanden zijn op heel wat plaatsen in Vlaanderen gestegen. “Dat is goed nieuws”, zegt Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij. “Vooral in Oost- en West-Vlaanderen staat het water in de bodem hoger dan een maand geleden. In Limburg en in Vlaams-Brabant zijn de waterstanden nog laag en op sommige plaatsen zelfs zeer laag.” Vooral in die provincies zou het dus nog goed moeten regenen.

Of we het nu leuk vinden of niet: voor de natuur en voor onze waterreserve zou het goed zijn als het de komende tijd nog regelmatig regent. Want de grondwaterstanden mogen dan wel gestegen zijn, ze staan op de meeste plaatsen nog altijd maar op jaargemiddelde. “Voor de tijd van het jaar zijn de waterstanden nog laag, omdat ze normaal in de wintermaanden op hun hoogste punt staan”, legt Katrien Smet uit.

(Lees verder onder de grafiek)

De komende 14 dagen ziet het er volgens het weerbericht alleszins goed uit: zoals vandaag wordt er de komende tijd regen voorspeld. “Het is echter moeilijk om op langere termijn goede voorspellingen te doen”, zegt Katrien Smet. En dus is het koffiedik kijken of er voor het begin van de lente en de zomer weer overal genoeg water in de ondergrond zal zitten.

Buffer

Op dit moment zijn er nergens problemen. Logisch ook, want de stilgevallen natuur, de landbouw en de huishoudens verbruiken nu veel minder water dan in de lente- en in de zomermaanden.

Maar vooraleer het opnieuw warm wordt en het voor een langere periode droog dreigt te worden, moeten de grondwaterstanden het best nog wat stijgen, zodat we een buffer hebben en niet in de problemen komen als het een poos niet regent en we met zijn allen weer meer water nodig hebben.

Herbekijk hieronder de reportage in Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen