Nederlandse politie boos over wilde achtervolging in clip van rapper Jebroer

De Nederlandse politie is boos over een nieuwe videoclip van de rapper Jebroer. Daarin worden een politieauto en -uniformen gebruikt bij een wilde achtervolging. Die spullen werden door de politie onder strikte voorwaarden verhuurd. Omdat die voorwaarden volgens de politie werden geschonden, wordt nu bekeken of er juridische stappen zullen worden ondernomen.

De Nederlandse rapper Jebroer heeft zichzelf weer in de schijnwerper - of beter: het zwaailicht - gezet. Afgelopen week verscheen op sociale media een video waarin te zien was hoe de bekende rapper achtervolgd wordt door de Nederlandse politie. 

Bij nader inzien bleek het om een publiciteitsstunt te gaan, voor zijn nieuwe single “Polizei”. De videoclip is een pastiche op het Nederlandse tv-programma “Wegmisbruikers”, waarin de politie anoniem patrouilleert en verkeersovertreders aan de kant zet. 

In de clip gebeurt dit ook met Jebroer nadat die de patrouille gevaarlijk langs rechts had ingehaald. Daarna rijdt de rapper gevaarlijk weg, waarop de “politie” de achtervolging opnieuw inzet. Daarbij worden in het drukke verkeer snelheden van ruim 200 kilometer per uur gehaald en rijdt de rapper door een rood stoplicht.

(Lees verder onder de clip)

Voorwaarden

Voor de hele achtervolgingsscène had de filmploeg van Jebroer echte politieuniformen en politieauto gehuurd. Die waren in bruikleen gegeven onder strikte voorwaarden. Die zijn geschonden, zegt de Nederlandse politie nu aan de Nederlandse nieuwsomroep NOS.

Volgens een politiewoordvoerder was afgesproken dat de makers met het voertuig niet de openbare weg op zouden gaan. Er was ook afgesproken hoe de politie in beeld mocht komen. "Er mag bijvoorbeeld geen beledigende taal gebruikt worden", om het imago van de politie niet te schaden. En dat is in de clip dus allemaal wel gebeurd.

De clip eindigt ook met de tekst: "Voor deze video hebben wij heel Nederland afgehuurd. Alle andere weggebruikers zijn figuranten." Quod non natuurlijk.

Campagne

De politie bekijkt nu of er juridische stappen worden ondernomen. Het management van de rapper zegt dat er maandag een verklaring komt, na een gesprek met de politie. 

Intussen heeft de rapper vanmiddag zelf al een korte reactie gegeven op radiozender 3FM. Hoewel Jebroer toegeeft dat de clip in de eerste plaats bedoeld was als “een geintje” om de aandacht te trekken naar zijn muziek, beweert de rapper ook dat de clip deel uitmaakt van een campagne over veilig verkeer.

“Er komt nog iets aan en ik wil de mensen thuis adviseren om gewoon rustig te rijden en te denken aan de medemens.” Dat hij gevaarlijk door rood zou gereden zijn, doet hij lacherig af als “dat hebben we natuurlijk gewoon gephotoshopt”. 

Meest gelezen