Videospeler inladen...

Nieuwe top Trump-Kim vindt plaats in Hanoi in Vietnam, waarom daar?

De tweede ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zal plaatsvinden in de Vietnamese hoofdstad Hanoi. Dat heeft Trump te kennen gegeven via Twitter. Dat de ontmoeting op 27 en 28 februari in Vietnam zou plaatsvinden, was al bekend.

Tijdens zijn "State of the Union" in het Amerikaanse Congres had Trump al gezegd dat er op 27 en 28 februari een nieuwe top met Kim Jong-un komt in Vietnam. De precieze plaats noemde hij toe niet.  

Nu wel dus en het wordt de Vietnamese hoofdstad Hanoi. De keuze van de plaats is vooral symbolisch. Vietnam onderhoudt goede relaties met zowel Noord-Korea als met de Verenigde Staten. De VS vochten hier in de jaren 60 en 70 een bloedige oorlog uit, maar sinds de jaren 90 zijn Washington en Hanoi steeds meer naar elkaar opgeschoven en dat draagt de boodschap uit dat vijanden ook vrienden en handelspartners kunnen worden. Al is dat laatste vooral het gevolg van een gemeenschappelijke tegenstander: China.

Hanoi of Da Nang? Kim wint eerste ronde

De keuze voor Hanoi is dan weer in het voordeel van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Hanoi was ook de hoofdstad van het communistische regime van Noord-Vietnam dat in 1975 het prowesterse Zuid-Vietnam geannexeerd heeft. Dat laatste precedent is wellicht Kim Jong-un niet ontgaan, de Amerikanen misschien wel of ze hechten er minder belang aan.

Het alternatief was de economische groeipool Da Nang geweest, in het centrum van het land, maar tijdens de oorlog een onderdeel van Zuid-Vietnam en de plek van een belangrijke Amerikaanse militaire basis. In Da Nang is meer dan voldoende moderne infrastructuur om een dergelijke top te organiseren. In 2017 werd hier de grote top van de APEC -de regionele organisatie van landen langs de Stille Oceaan- gehouden.

Voor het communistische regime in Vietnam is de top Trump-Kim een forse opsteker. Het is de eerste keer dat het land diplomatiek zo op de kaart wordt gezet. Vietnam kan zich nu aan de wereld tonen, maar kan tegelijk ook Kim Jong-un een en ander bijbrengen inzake economische liberalisering en snelle groei, iets waar Noord-Korea toch nog altijd achterblijft. Inzake het gebrek aan politieke liberalisering en mensenrechten doet het regime in Vietnam nauwelijks onder voor dat van Noord-Korea.

Herbekijk hieronder de reportage in Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen