Videospeler inladen...

Sociaal tarief voor gas en elektriciteit fors omhoog

Het sociaal tarief voor gas en elektriciteit gaat deze maand fors omhoog. Dat meldt Het Nieuwsblad. Voor gas stijgt het tarief met 28 procent, voor elektriciteit met 22 procent. Oppositiepartij SP.A vraagt dat de federale regering het sociaal tarief blokkeert. Federaal minister van Economie Kris Peeters (CD&V) wil alvast meer uitleg van de energieregulator.

Het sociaal tarief is een gunstiger tarief, onder meer voor mensen die een leefloon hebben. Het tarief is bij alle energieleveranciers en distributienetbeheerders hetzelfde. Het biedt het laagste commerciële tarief dat er is op de leveranciersmarkten voor elektriciteit en aardgas. De prijs wordt om de 6 maanden berekend door de energieregulator CREG. Vermits de energieprijzen het voorbije half jaar gestegen zijn, stijgt nu ook het sociaal tarief.

De OCMW's vrezen dat meer mensen hun factuur niet zullen kunnen betalen. "Mensen die recht hebben op een sociaal tarief, zijn per definitie mensen met een laag inkomen", zegt Natalie Debast van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). "Elke stijging van kosten zal natuurlijk een effect hebben op dat budget. We vrezen dat nog meer mensen in de problemen gaan komen en dat ze hulp zullen vragen bij het OCMW."

Ook op de OCMW's zal de druk toenemen, vreest Debast: "We zullen vaker moeten bijspringen zonder dat we daar de middelen voor hebben." De VVSG vraagt aan de federale regering om de minimumuitkeringen te verhogen zodat mensen basiskosten als energie zelf kunnen betalen.

"Blokkeer het sociaal tarief"

SP.A wil dat de regering het sociaal tarief voor gas en elektriciteit blokkeert. "De overheid dient om ervoor te zorgen dat mensen rondkomen", zegt SP.A-voorzitter John Crombez. "Als er onaanvaardbare prijsstijgingen zijn, moet de overheid ingrijpen. De regering heeft ingegrepen om Electrabel een lastenverlaging te geven van 1 miljard euro. Het zou maar al te gek zijn als ze nu de forse stijging van het sociaal tarief niet tegenhoudt."

Minister van Economie Kris Peeters (CD&V) vraagt alvast meer tekst en uitleg van energieregulator CREG over de tariefverhoging. Hij gaat daarvoor maandag samenzitten met de CREG, samen met minister van Energie Marie Christine Marghem (MR). "Ik neem dit zeer ter harte, omdat het hier gaat over een heel gevoelige groep van mensen die het al moeilijk genoeg heeft. Het is - denk ik - een van de eerste keren dat de stijging zo hoog is. Daarom wens ik meer uitleg en wil ik kijken wat we daaraan kunnen doen zonder nu vooruit te lopen op een mogelijke oplossing", aldus Peeters.

Herbekijk hieronder de reportage in Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen